De Rudi & Freddie Show
Rechts populisme is bezig de liberale democratie in Europa te ondermijnen
SoundCloud
Opname en montage: Lex Bohlmeijer

Waarde luisteraars! Jesse is een paar weken ondergedoken (zelf beweert hij dat hij op vakantie is) om te vluchten voor de vele fans van de blockchain. Een paar luisteraars konden zijn kritische kanttekeningen bij deze revolutionaire technologie – – namelijk minder waarderen. We komen er later op terug!

Voor deze aflevering kreeg ik (Rutger) de gouden kans om te interviewen. Mudde is dé wereldwijde expert als het gaat over populisme en rechtsextremisme. Hij woont in de VS, maar was deze week in Nederland.

Het werd een wat langer, en diepgravend gesprek over van alles en nog wat. Mudde is zo iemand die je voortdurend verbaast over de enorme reikwijdte van zijn kennis.

Zomaar wat onderwerpen die voorbijkomen:

  • Staat de liberale democratie op instorten?
  • Hoeveel zorgen moeten we ons maken om Hongarije, waar Viktor Orbán steeds meer macht naar zich toetrekt?
  • Wat is er aan de hand in Polen en Italië, ook landen waar populisten aan de macht zijn gekomen?
  • Hoe ziet Mudde de toekomst van de Europese Unie? Waarom pleitte hij kort geleden nog voor een Nexit en is hij daar nu op teruggekomen?

Meer over populisme?

Zes hardnekkige misverstanden over populisme Het populisme is uitgeroepen tot woord van 2017. Toch lijkt het of iedereen er iets anders onder verstaat. De meest voorkomende misvattingen op een rij. Lees het verhaal dat Cas Mudde eerder voor ons schreef hier terug Met satire een onafhankelijk Catalonië voorkomen. Dat wil de fictieve regio Tabarnia In Spanje gaan zondag demonstranten de straat op. Ze willen zich afscheiden. Niet van Spanje, maar van Catalonië. Ze maken zich hard voor het verzonnen gebied Tabarnia. Lees het verhaal van Marta hier terug