Beste,

Vertrouwen. Dat doet president Trump alleen op zichzelf en zijn kiezers, die hij America First heeft beloofd.

Daarom hij deze week al via sociale media met de Canadese premier Trudeau en de Franse president Macron.

Vertrouwen. Dat wekte premier Rutte wereldwijd bij velen met zijn viraal gegane filmpje van gemorste en door hem koffie.

Maar zijn minister Wiebes (Economische Zaken) won het niet terug van de Groningers, die naar Den Haag kwamen en weer geen uitsluitsel kregen over van hun door gaswinning bedreigde huizen.

Europees Voorsorteren

Als het gepland was, had de pr-adviseur van Mark Rutte het niet beter kunnen bedenken. Dat beeld van een gewoon gebleven

Binnenkort op bij president Trump. Zich constructief blijven opstellen terwijl anderen de scherpte van het dispuut met deze Amerikaanse president opzoeken.

In het debat over de toekomst van de Europese Unie kreeg Rutte afgelopen zondag steun van Angela Merkel, die na acht maanden reageerde op de grote ‘Ik heb een Europese droom’-toespraak van Emmanuel Macron.

In een rustig vraaggesprek met de geeft de Duitse bondskanselier de Fransman toe op punten van migratie en Europese buitengrenzen.

Maar een gezamenlijke interventiemacht en meer samen economisch beleid maken komt er bekaaid vanaf. Rutte zal opgelucht hebben ademgehaald.

Het zal zijn kansen om Donald Tusk op te volgen als voorzitter van de Europse Raad niet slechter hebben gemaakt. Vicepremier De Jonge, die zich als een vis in de Haagse vijver voelt, ontkende de logica vrijdag. Zoals het in het script staat.

VS-EU: concurrenten?

Het wordt steeds duidelijker dat de Amerikaanse president weinig ziet in de na de oorlog opgebouwde internationale samenwerking en de bijbehorende instituties.

Met name de Europese Unie wordt steeds pijnlijker op deze nieuwe realiteit gedrukt. Brussel heeft stevige tegentarieven aangekondigd als reactie op de door Trump verhoogde staaltarieven.

Stoer doen terwijl je voor je NAVO-paraplu sterk afhankelijk bent van de Amerikanen is al niet zo makkelijk.

Lastiger nog is de steeds duidelijker voorkeur van Trump voor ondemocratische leiders of staten met een democratie-in-naam maar zonder burgerrechten.

Om zijn beperkte achting voor Amerika’s Europese partners nog eens te onderstrepen zei Trump bij zijn vertrek naar Ottawa dat weer bij de G7 zou moeten meepraten. Rusland werd uit de G8 gezet na de annexatie van de Krim, vier jaar geleden.

De gemeenschap van waarden is razendsnel aan het verdwijnen. Is er nog wel sprake van een bondgenoot, vraagt zich af. De consequenties zijn gigantisch.

Geen leider is blijvend, troostte Emmanuel Macron zich deze week. Maar het is de vraag of Trump een losse flodder van de geschiedenis is. Hij had geen zin in een waarbij hij in de minderheid is. Populisme claimt de waarheid en de enige representant van het volk te zijn.

In de Haagse arena

Minister Wiebes is zijn naam als slim én betrokken minister van gaszaken alweer kwijt. Het lukte hem in een bewogen Kamerdebat niet zijn vertrouwensband met de te herstellen.

‘De overheid’ heeft in deze kwestie al te vaak iets beloofd en daarna om procedurele redenen weer ingetrokken. En de is gewekt dat de industrie, in dit geval de NAM (eigendom van Shell en Exxon) achter de schermen meestuurt.

De rol van Shell kwam opnieuw in beeld bij online platform De oliemaatschappij bestelde een omstreden onderzoek bij de Erasmus Universiteit dat als enig fundament fungeert onder het kabinetsplan de dividendbelasting af te schaffen.

Gek dat populisten wereldwijd de wind in de rug hebben? Alleen als de democratische rechtsstaat het beter én eerlijker doet overleeft hij. Anders is het koffie dweilen met de kraan open.

Vuurwerkevenwicht

Vicepremier Hugo de Jonge aan dat het kabinet evenwicht zoekt door zes van de zeven aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over te nemen.

Maar het voorgestelde verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen komt er niet. Ambulancepersoneel en politie, die ieder jaar vrezen voor hun leven, zijn zeer teleurgesteld.

Het kabinet wilde de Nederlandse niet verstoren. En een Zwarte Piet-discussie vermijden. Brilletjes en meer controle op onveilig vuurwerk.

In maart leek het nog of minister (Justitie) en staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) het belangrijkste advies van de veiligheidsraad wilden overnemen en Oudjaar de stadsguerrilla wilden besparen.

Moslims steeds religieuzer

Met die kop stuurde het een persbericht rond. Het hoorde bij een rapport dat maandag zou uitkomen maar te vroeg online kwam.

Maakt niet uit. De kern van de SCP-bevindingen is dat voor veel Turkse en Marokkaanse moslims, ook jongere, de de laatste tien jaar is toegenomen.

Er wordt meer gebeden, halal gegeten en naar de moskee gegaan, er worden meer hoofddoeken gedragen. Bij de Turkse Nederlanders is het gelovige deel iets afgenomen (van 93 naar 86 procent).

Goed deze cijfers in perspectief te zien. Volgens een groot van de universiteit Utrecht doen jonge moslims minder aan geloof dan hun ouders. En volgens Hans Boutellier (Verwey-Jonker Instituut) gaat de wel degelijk voort.

En ten slotte...

...doet NRC sinds de raadsverkiezingen van 21 maart een interessant doorlopend naar de vorming van colleges van B &W. In 300 van de 335 gemeenten is er een nieuw college.

Voorlopige indruk is dat wat landelijk niet lukte lokaal op veel plaatsen wel gebeurt: tussen winnaars VVD en GroenLinks.

In Amsterdam, Den Haag en Utrecht is men eruit. In is de sfeer danig verziekt. Zes partijen zonder de grootste, Leefbaar, een college te vormen.