Beste,

Toen Nederland in de WK-finale van 2010 van Spanje verloor, had ik de avond van mijn leven. Terwijl iedereen beteuterd van het Museumplein afdroop, ben ik – met mijn kaashoedje nog op mijn hoofd – nog eens lekker lang de kroeg in gedoken.

Een vriend neemt me dit nog altijd kwalijk.

Was ik zo blij dat Spanje had gewonnen? Zeker niet. Het kon me gewoon niet zoveel schelen dat Nederland had verloren. Sowieso had ik weinig meegekregen van de wedstrijd omdat ik in de rij voor de dixi’s stond.

Deze anekdote laat zien hoe groot mijn interesse voor voetbal was: klein. Ik zeg ‘was’, want de afgelopen weken heb ik meer tijd in voetbal gestoken dan de rest van mijn leven bij elkaar. Waarom? Omdat ik de winnaar van het WK wil voorspellen.

Niet à la Paul, de helderziende octopus die in 2010 de uitslagen van acht WK-wedstrijden juist voorspelde. (Paul is overleden, maar maak je geen zorgen: Klaus de Goudvis en Achilles de Kat zullen dit jaar zijn rol als orakel overnemen.)

Nee, er is een - no offense, Paul - meer wetenschappelijk verantwoorde manier van voorspellen. Professor Philip Tetlock doet al jaren onderzoek naar voorspellen en schreef in zijn boek Supervoorspellers met journalist Dan Gardner over zijn bevindingen.

Een aantal van zijn conclusies: experts zijn over het algemeen slechte voorspellers. En een emotionele band met het onderwerp helpt ook niet. Met andere woorden, ik zou zomaar een hele goede voetbalvoorspeller kunnen zijn.

Ik liet zijn methode los op het WK en schreef er over. Zoals altijd ben ik benieuwd wat je ervan vindt. En dit keer al helemaal, want van Tetlock heb ik geleerd: hoe meer perspectieven, des te beter de voorspelling.

Illustratie: Leon de Korte (ontwerper bij De Correspondent)

Helaas opnieuw relevant

Vorige zomer schreef ik een column over Andreas Georgiou, het voormalige hoofd van het Griekse ‘CBS’. Hij was veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk voor ‘plichtsverzuim’.

‘Ik ben veroordeeld voor het volgen van de wet, omdat ik de cijfers niet bij mijn bestuur in stemming heb gebracht’, indertijd aan de NOS. ‘Maar volgens internationale regels mag je die niet eens in stemming brengen.’

Toch veroordeelde de hoogste rechter van Griekenland hem afgelopen week opnieuw – ditmaal definitief – voor plichtsverzuim. En zo werd helaas, opnieuw relevant.

#NerdAlert

Wat ik zo leuk vond aan het schrijven van mijn WK-artikel: voorspellen wakkert je nieuwsgierigheid aan. Het is ontzettend leuk om in een onderwerp te duiken waar je niets van weet. En nog leuker om dat in competitieverband te doen.

Daarom kan ik iedereen aanraden om eens een kijkje te nemen op de website die Philip Tetlock – de voorspelprofessor – met collega’s oprichtte.

Je kunt er allerhande vragen voorspellen. Zal Tesla voor 1 juli bekendmaken dat het een fabriek in China zal openen? Wat is de olieprijs op 1 oktober? Zal Bashar al-Assad op 1 januari 2019 nog president van Syrië zijn?

Het zijn stuk voor stuk onderwerpen waar je wel eens iets over hoort, maar die op een of andere manier – bij mij tenminste – niet echt blijven hangen. Maar door het voorspellen raak je meer betrokken. En het is boeiend om te zien hoe de andere voorspellers tot hun oordeel komen.

Ik wou dat ik zoiets vroeger op school had gedaan. Leraren, iets voor jullie?

Tot slot...

...een van mijn andere obsessies: musicals. Afgelopen zondag werden de Tony Awards weer uitgereikt. Dit is het mooiste Tony-optreden dat ik ooit zag: Fun Home uit 2015.

YouTube
‘Fun home’ bij de Tony Awards van 2015.

Ik ben er even tussenuit om aan mijn boek te werken. Tot de volgende!

Deze nieuwsbrief liever in je inbox? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de getallenwereld. In mijn nieuwsbrief houd ik je op de hoogte van wat ik schrijf, zie, hoor en lees. Een vast onderdeel: #NerdAlert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief