Armoede verdwijnt niet zolang je er goed aan kunt verdienen

Woensdag 4 juli komt Matthew Desmond naar Amsterdam op uitnodiging van het John Adams Institute. Hij schreef het bejubelde en Pulitzer-prijswinnende boek Evicted, over de industrie van huisjesmelkers in Amerika.

Desmond, hoogleraar aan Princeton, woonde voor zijn boek zelf jaren in de armste wijken van de stad Milwaukee. Hij beschrijft Amerikanen die bijna hun volledige inkomen kwijt zijn aan de huur van belabberde huizen. En hij legt een industrie bloot van huisuitzettingen.

Dit boek laat zien: de huizencrisis die de VS precies tien jaar terug teisterde, was geen ‘crisis’ maar een constante.

En misschien is armoede wel zo lastig uit te roeien, stelt Desmond, omdat je erg goed kunt verdienen aan arme mensen.

Hij zal hierover op 4 juli een lezing geven op uitnodiging van het John Adams Institute. Ook de Nederlandse huizenmarkt komt aan bod: onderzoeker Cody Hochstenbach zal daarover spreken.

Zelf zal ik die avond een column voordragen over mijn persoonlijke ervaringen met de huizenmarkt in St. Louis - een stad die in veel opzichten heel vergelijkbaar is met Milwaukee.

Wees van harte welkom!

Meer informatie over het evenement op de site van het John Adams Institute Ik werd geïnterviewd door het John Adams instituut, hier het gesprek (Engelstalig)
Correspondent Groot Rotterdam