Een bijzonder inkijkje in het échte drama van Trumps immigratiebeleid

Het immigratiebeleid van de Amerikaanse president Donald Trump haalt regelmatig het achtuurjournaal. Neem de visa-blacklist voor moslimlanden. Of de gezinnen die aan de grens gescheiden worden. Of de zero tolerance speeches die Trump zo graag geeft. Maar die headlines zijn slechts het topje van de ijsberg. Er zijn ondertussen allerlei stillere, bureaucratische veranderingen gaande – in tientallen Amerikaanse overheidsinstellingen – die het nieuws nooit halen, maar het immigratiebeleid onherkenbaar veranderen.

Over die technische oorlog tegen immigratie maakte de Amerikaanse podcast This American Life deze week een geniale aflevering. Ze bezoeken de rechtbanken waar nu honderden immigranten per dag een strafblad krijgen voor het illegaal oversteken van de grens. Ze duiken in de mailwisselingen over het aanpassen van ‘landenrapporten’, waarmee wordt bepaald naar welke landen mensen veilig kunnen worden teruggestuurd. Ze spreken met immigratie-advocaten die de meest bizarre verzoeken krijgen wanneer ze visa voor hun cliënten aanvragen.

Het interessante is dat dit bureaucratische slagveld juist de migranten treft die alles volgens het boekje doen – die proberen zich aan de regels te houden. Hen wordt het nu vaak zo moeilijk gemaakt, dat ze de wet bijna wel moeten overtreden.

Als journalist die zelf over migratie schrijft, vond ik de aflevering ontzettend inspirerend. Het Nederlandse en het Europese migratiebeleid zouden we op precies dezelfde manier onder de loep moeten blijven nemen. Want het is altijd verleidelijk om naar het grote menselijk leed recht voor onze neus te kijken. Terwijl het echte drama vaak in de kleine lettertjes zit.

Luister hier de aflevering van This American Life terug. Liever lezen? Hier vind je het transcript van de aflevering.
Correspondent Migratie
Maite Vermeulen