Beste,

Het verwachtingsmanagement was helder: reken er niet op dat de EU-top een complete oplossing vindt voor het politieke probleem van de migratie. Zeiden bondskanselier Merkel en vrijwillig oliemannetje premier Rutte vooraf.

Tegelijk moest Merkel met iets van een resultaat thuiskomen. Haar CSU-partner, de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Seehofer gaf haar tot dit weekeinde. Anders hij de coalitie op.

Wat eerst een kil, theoretisch standpunt leek – migranten in Afrika of het Midden-Oosten opvangen, een gecontroleerd hek om Europa – dat is nu Europees beleid.

Alleen moeten landen als Libië, Tunesië, Marokko, Egypte, Mali meewerken. Wat gaat dat kosten, hoe dwing je dat af en hoe staat het met het recht op

Ook de steunt inmiddels het idee, ooit als nogal extreem plannetje verdedigd door VVD-Kamerlid Azmani.

Italië’s nieuwe premier Giuseppe Conte eiste daden. Hij had genoeg van mooie Europese woorden. Zijn regering is gekozen op ferme anti-migratie taal.

Het moet blijken of het bescheiden van een nacht rode oogjes voorlopig weer even genoeg is.

Hollandse nieuwe: Voorbarig

Gebruik dat woord wanneer u er naast zat, bewust vergeetachtig was, een beetje jokte of het even niet meer wist: voorbarig.

Premier Rutte bekende er zijn onwaarheidje mee in zijn wekelijkse Kamerdebat over het kabinetsplan de dividendbelasting af te schaffen.

Vorige week wist hij niets van een afspraak van de Belastingsdienst met Shell over het belastingvrij mogen uitbetalen van dividend aan aandeelhouders van de Britse tak van het olie- en gasconcern.

Deze week gaf hij toe dat zijn ontkenning wat was geweest. De oppositie krijgt niet genoeg van het verhaal. Maar een barst in de coalitie wist men niet te forceren.

Brede Klimaatwet

Drie oppositiepartijen (GroenLinks, SP en PvdA) die in het dividenddebat fel tegenover de premier stonden, zaten glunderend op één rij met VVD, CDA, D66 en Christenunie. Zij zijn het eens geworden over de contouren van een Ooit bedacht door Klaver en Samsom.

Het zijn gemeenschappelijke doelen. Niet afdwingbaar, hopen zij. In 2030 moet de uitstoot van broeikasgas zijn teruggebracht met 49 procent en in 2050 zelfs met 95 procent van de uitstoot in 1991.

Of het ook lukt hangt af van burgers en bedrijven en overheden - over het langverwachte Klimaatkoord wordt nog onderhandeld.

Femke van Amsterdam

Na een lange en rommelige procedure koos de gemeenteraad van Amsterdam Femke Halsema als nieuwe

Het was typisch een sollicitatie halverwege tussen de oude in Den Haag bedisselde Kroonbenoeming en de nog niet ingevoerde directe verkiezing door de burgers.

Het zijn nu wel stedelingen die de knoop doorhakken, maar zij zijn gebonden door geheimhouding en zitten verschanst in het stadhuis.

De voormalige GroenLinks-leider begint met een over haar verdeelde stad. Dat zou bij rechtstreekse verkiezingen niet anders zijn.

Over het kiesstelsel

Over het kiezen van burgemeesters, gemeenteraden en vooral de Kamers van het parlement en wie weet het loten van burgers ging het vrijdag in de oude zaal van de Tweede Kamer.

De Kiesraad had een symposium georganiseerd over de toekomst van het kiesstelsel. Aanleiding: honderd jaar kiesrecht. Nou ja, 101 voor mannen en 99 voor vrouwen. Gemiddeld 100 dus.

Net als de historicus Geerten Waling mocht ik daar een verhaal houden. Mijn groot onderhoud van onze vertegenwoordigende democratie is hard nodig. We hebben zelf de essentiële taken van het parlement laten overwoekeren door modieuze management-trends.

En, erger nog, in veel Westerse landen groeit wantrouwen tegen parlementaire politiek en democratische instituties. Populisme belooft makkelijke oplossingen voor complexe problemen.

aan het kiesstelsel helpt alleen als we de kernwaarden van de democratische rechtsstaat en de bijbehorende rol van het parlement nieuw leven inblazen. Was mijn betoog.

Groningen: minder, sneller

Eindelijk verscheen het rapport waar minister Wiebes op wilde wachten, tot ergernis van de Groningers.

Het op de mijnen adviseert minder huizen dan eerst aangenomen sneller te verstevigen. Bovendien is het voor de veiligheid beter nog sneller minder gas te pompen.

De minister maakte een nieuwe met Shell en Exxon, de eigenaars van de Nederlandse Aardolie Maatschappij die het Groningse gas exploiteert.

De maatschappijen lopen opbrengsten mis doordat gas in de grond blijft zitten. Zij zullen daar niet over In ruil krijgen zij 27% van de opbrengst; dat was 10%.

Het FD voor dat Shell en Exxon veel minder aan het Groningenfonds betalen dan uit de woorden van de minister leek te gelden. Ze zouden 500 miljoen storten, maar na verschillende aftrekposten wordt het 135 miljoen.

De Tweede Kamer is intussen over de deal van Wiebes: de overheid betaalt ook voor 6000 oude schadegevallen.

Genoeg stof voor nog een paar Kamerdebatten met een Shell-tintje.

En ten slotte ...

Minister Arie Slob (Onderwijs, Media) nieuwe bezuinigingen op de publieke omroep aan. Aanleiding: de verder teruglopende reclame-inkomsten.

De koepelorganisatie van publieke omroepen, NPO, is onder protest tegen deze maatregel daarom van plan flink te snijden in programma’s. Om de best bekeken programma’s te sparen.

Een geeft niet om de publieke omroep, die juist in tijden van nepnieuws en moeilijke exploitatie van dagbladen een belangrijke journalistieke taak heeft.

Het journalistieke platform won deze week de Vondelingprijs voor politieke journalistiek. Met een pittig dankwoord dat pleit voor enige afstand van het Binnenhof.

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Elke zaterdag mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in!