Een tijdje geleden hadden we bij De Correspondent de eer Jimmy Wales te ontmoeten. Zeventien jaar geleden, toen Wales de internetencyclopedie Wikipedia oprichtte, werd hij nog voor gek verklaard. Een encyclopedie geschreven door amateurs? Dat gaat nooit werken, zeiden critici destijds. Gedoemd om de onbetrouwbaarste encyclopedie ter wereld te worden, vonden vooral de experts.

Inmiddels is Jimmy Wales een held in de eregalerij van de internetgeschiedenis en Wikipedia de grootste, betrouwbaarste en meest gelezen encyclopedie ooit.

Nu wil Jimmy Wales de wisdom of the crowd ook inzetten voor de journalistiek, met zijn nieuwe project – een soort Wikipedia voor nieuws. En, geloof het of niet, hij wilde graag advies van de oprichters van De Correspondent.

Waarom wij investeren in de wijsheid van onze lezers

Want, zo wist hij, ook wij geloven bij De Correspondent in de wijsheid van onze lezers. Waar grote nieuwsbedrijven als de Volkskrant en Reuters de afgelopen jaren de reactiemogelijkheden onder artikelen hebben uitgeschakeld, investeren wij juist veel tijd, aandacht en ontwikkelingskracht in het verbeteren van onze bijdragensectie.

En dat is niet zomaar. In tegenstelling tot de vroege critici van Wikipedia zien wij onze lezers niet als amateurs. Integendeel: wij geloven dat iedereen – van huisvader tot neurochirurg – expertise in huis heeft. Ons doel is om die naar boven te halen ten gunste van onze journalistiek.

Wij geloven dat iedereen – van huisvader tot neurochirurg – expertise in huis heeft

En dat lukt steeds beter. Iedere dag zien wij, in toenemende mate, hoe jullie onze journalistiek beter maken door jullie kennis, ervaring en kritische noten te delen met correspondenten. Of het nu gaat om of voortdurend helpen jullie onze journalistiek verder.

Mede dankzij input van lezers, kwamen wij op het spoor van en van documenten die onthulden dat Shell decennia geleden al Deze verhalen kwamen tot stand door leden die bereid waren te vertellen wat zij wisten.

Om het gesprek onder onze verhalen actief aan te wakkeren, creëerde De Correspondent een halfjaar geleden de – om experts én critici te benaderen om actief mee te praten en om na te denken over hoe bijdragen kunnen leiden tot nieuwe artikelen en inzichten.

Het belang dat wij hechten aan bijdragen van leden gaat dus verder dan alleen: leuk dat we zo veel reacties krijgen. Erachter schuilt een groter idee over hoe wij denken dat de journalistiek zichzelf kan transformeren tot een meer diepgravende bron van informatie, over ontwikkelingen die wij – individuele journalisten – nooit alleen kunnen waarnemen.

Om het delen van deze cruciale kennis nog gemakkelijker te maken, hebben we een aantal nieuwe features ontwikkeld voor De Correspondent.

Nieuw op De Correspondent: het gesprekkendashboard

De eerste is het gesprekkendashboard. In het vernieuwde hoofdmenu zie je vanaf vandaag, naast Home, Correspondenten en Collecties, ook de optie Als je daarop klikt, krijg je een overzicht van alle interessante gesprekken die op dit moment plaatsvinden op ons platform.

Bovenaan vind je drie door de redactie geselecteerde oproepen van correspondenten. Dat zijn vragen aan leden waar zij antwoorden op hopen te vinden.

Daaronder zie je een overzicht van experts die onze gespreksredacteur heeft uitgenodigd om hun kennis onder de stukken te delen met correspondenten en andere leden.

Daar weer onder zie je interessante bijdragen die correspondenten hebben uitgelicht, plus een aantal onderzoeksvragen waar je correspondenten bij kunt helpen.

Gemakkelijker gesprekken volgen met notificaties

en om het gemakkelijker te maken om gesprekken waar je aan deelneemt te volgen, hebben we ook een notificatiesysteem gebouwd. Hiermee kun je op De Correspondent, wederom in de menubalk bovenaan je scherm, een seintje krijgen wanneer er nieuwe bijdragen zijn in een gesprek waaraan je deelneemt, of wanneer een correspondent of een ander lid heeft gereageerd op jouw bijdragen. Ook kun je een melding krijgen als een correspondent die jij volgt een nieuw stuk publiceert.

Het soort notificaties en de frequentie waarmee je ze krijgt, pas je zelf aan in je persoonlijke profiel. We willen je namelijk alleen een melding geven van dingen die echt relevant of interessant voor je zijn (en niet meedoen aan de ‘aandachtseconomie’ waar correspondent Nina Polak onlangs nog over schreef).

Tot slot: als je de bijdragen leest, vind je onderaan je scherm nu ook een nieuw balkje dat aangeeft hoeveel nieuwe bijdragen er zijn bijgekomen sinds je laatste bezoek aan dat artikel. Door op de pijltjes te klikken verspringt je scherm automatisch naar de volgende nieuwe bijdrage. Zo hoef je dus niet langer alle bijdragen langs om de nieuwste eruit te vissen.

Op deze manier hopen we het delen van kennis en ervaringen een stapje verder te helpen. En daarmee helpen we samen de journalistiek ook weer een stapje verder.