Zondag in Zomergasten: Marleen Stikker, die al 25 jaar probeert mensen online met elkaar aan het denken en praten te krijgen

Ze is niet de bekendste Zomergast van dit jaar, maar wél een hele interessante: Marleen Stikker. Ze was mede-oprichter van De Digitale Stad en bracht daarmee begin jaren negentig het internet in tal van Nederlandse huishoudens.

In mijn zoektocht naar het ideale online debat kon ik niet om deze internetpionier heen. Mijn idee: als iemand zicht heeft op alle pogingen die vóór de mijne al eens zijn ondernomen om een beter online debat te voeren, dan is Stikker het wel. Anderhalve week geleden konden jullie mijn interview met haar lezen.

Waar Stikker en haar collega’s aanvankelijk dachten aan een ‘stad’ als metafoor voor internet – vrij, bruisend en vol mogelijkheden – constateert ze in dat interview dat het eerder een grote verzameling dorpen geworden is: kleine gemeenschappen die elkaar controleren en samen de wereld ‘buiten’ houden.

Wat de toekomst betreft lijkt ze nu eens bevangen door hoop, dan weer door pessimisme. En hoewel ze de formule voor een beter online debat ook na 25 jaar nog niet heeft gevonden, is haar zoektocht naar hoe je mensen online samen aan het denken en praten krijgt nog lang niet ten einde.

Enkele dagen na onze ontmoeting kondigde VPRO’s Zomergasten aan dat Stikker op 12 augustus haar ideale televisieavond mag samenstellen. Gezien haar liefde voor het vrije denken en de dialoog belooft dit een mooi gesprek te worden. Zo een dat zich online maar moeilijk laat herhalen.

Lees hier mijn verhaal terug: ‘Dé Nederlandse internetpionier zag veel online debatten mislukken. Toch blijft ze streven naar meer dialoog’ VPRO: ‘5 redenen om naar Marleen Stikker te kijken’
Correspondent Provinciale Staten