We gaan onze alternatieve spelregels testen in een echte voetbalcompetitie – mét steun van de KNVB

Michiel de Hoog
Correspondent Sport

Maken de intrap en de selfpass het voetbal sneller, eerlijker en aantrekkelijker? Volgende maand gaat een groot experiment van start dat een antwoord moet geven op die vragen – mét steun van de KNVB. Samen met de andere initiatiefnemers van de Avant Garde Cup hielp ik met het organiseren.

Misschien herinner je je het nog: vorig jaar november organiseerde ik met de een voetbalwedstrijd tussen Quick Boys en FC Lisse met nieuwe spelregels: de intrap, de selfpass en een alternatieve strafschopregel.

Afgelopen mei waren we betrokken bij tussen Fortuna Sittard en de Suriprofs, georganiseerd door de Jupiler League, met naast de intrap en de selfpass ook zuivere speeltijd en onbeperkt wisselen.

Dat waren twee leuke wedstrijden, die vooral aantoonden dat er belangstelling is voor experimenten met spelregels in het voetbal. Ook waren er aanwijzingen dat de nieuwe regels het bedoelde effect hadden:

Hup, lobbyen bij de FIFA voor deze nieuwe regels dus? Nee. Zoals we destijds benadrukten: wij zijn geen spelregelzeloten of innovatiefreaks. We willen geen nieuwe regels om de nieuwe regels; we willen nieuwe regels omdat ze werken.

En hoe weet je of nieuwe regels werken? zodat spelers gewend raken aan de regels en je kunt zien wat ze er daadwerkelijk mee doen. Een experimentele competitie, kortom.

Het fraaie nieuws: die experimentele competitie komt er.

Een bescheiden experiment met een onbescheiden naam: de Future Rules Football League

De Future Rules Football League – een Engelse naam, want spelregels gelden niet alleen in Nederland – gaat begin oktober van start. Tien Onder 23-ploegen van amateurclubs uit de Tweede Divisie, Derde Divisie, hoofdklasse en eerste klasse spelen de komende maanden – tot en met april 2019 – een onderlinge competitie met de intrap, de selfpass en tijdstraffen voor gele en rode kaarten.

De competitie zal misschien minder aandacht trekken dan de wedstrijden in Lisse en Rotterdam, waar tot onze verrassing zo’n beetje alle landelijke media op af kwamen. Maar de experimentele competitie zal veel meer zeggingskracht hebben over hoe de regels in de praktijk werken.

Want: spelers, trainers en scheidsrechters zullen de regels goed leren kennen, omdat ze er tientallen wedstrijden mee spelen en er dus ook op trainen. Al doende vinden ze zo uit hoe je het beste gebruikmaakt van de regels.

Spelers, trainers en scheidsrechters leren de regels goed kennen, omdat ze er tientallen wedstrijden mee spelen en erop trainen

Neem de intrap, het alternatief voor de inworp: dribbel je in, neem je hem lang, neem je hem kort? Gaandeweg zullen spelers plannen maken, uitvoeren en weer herzien. Straks weten we precies wat de gevolgen daarvan zijn, want alle wedstrijden worden gefilmd, gecodeerd en

Het initiatief wordt in woord en daad gesteund door voetbalbond KNVB. Secretaris-generaal Gijs de Jong toonde eerder al enthousiasme voor de Avant Garde Cup in Lisse en de Wedstrijd van de Toekomst in Rotterdam. Daarna ging hij met ons om tafel: hoe nu verder? Hij zag ook de waarde van ons pleidooi voor een competitie.

Youtube plaatst cookies bij het bekijken van deze video Bekijk video op Youtube
Kijk hier naar de reportage die FC Afkicken maakte van de Avant Garde Cup 2.0.

Waarom de Onder 23-competitie ideaal is voor een experiment met de spelregels

Maar hoe dat te regelen? Mede-initiatiefnemer en ex–speler van Derde Divisieclub Noordwijk Bram Meurs had een idee.

Hij benaderde Nick Bouman, de bedenker van de in de Bollenstreek. De deelnemende ploegen – ARC, Quick Boys, Katwijk, FC Lisse, Rijnsburgse Boys, VVSB, Alphense Boys – bleken er wel voor in te zijn om dit seizoen met ‘onze’ spelregels te gaan spelen. Drie andere roemruchte amateurclubs haakten aan: AFC uit Amsterdam, Koninklijke HFC uit Haarlem, en Westlandia uit Naaldwijk.

Het gaat om spelers van vrij hoog niveau die de wedstrijden serieus nemen, want ze willen kans maken op speeltijd in het eerste elftal

Vanuit het perspectief van een experiment is de Onder 23-competitie ideaal: het gaat om spelers van vrij hoog niveau die de wedstrijden serieus nemen, want ze willen kans maken op speeltijd in het eerste elftal van hun club. Bovenal spelen ze in een niet-officiële competitie. Dat is cruciaal, want alternatieve regels mogen van het internationale voetbalorgaan FIFA niet worden gebruikt in officiële wedstrijden.

De KNVB was bereid te helpen met het leveren van goede scheidsrechters, en de financiering van het filmen en analyseren van de wedstrijden. Ook worden er wedstrijden gespeeld op het trainingsveld van de KNVB.

De competitie begint volgende maand op 2 oktober. De finale wordt gespeeld als voorafje voor de tweede editie van Wedstrijd van de Toekomst; de wedstrijd tussen de kampioen van de Keuken Kampioen Divisie en de Suriprofs, eveneens gespeeld aan de hand van nieuwe spelregels.

Het voetbal moet over zijn toekomst nadenken

Eind mei volgend jaar hebben we de resultaten van de Future Rules Football League. Leveren de nieuwe spelregels meer kansen op? Meer doelpunten? Meer zuivere speeltijd? En: tegen de scheidsrechter? En wat vinden de spelers ervan? We gaan ze er structureel over bevragen.

Als de resultaten er aanleiding toe geven, zullen we de FIFA en de spelregelcommissie IFAB benaderen om een officieel experiment op te zetten. En stel nu dat zo’n officieel experiment er komt, en stel dat dit eveneens bevestigt dat het spel sneller, eerlijker en aantrekkelijker wordt; wat dan?

Nou: dan weten we dat.

Dat lijkt nogal suf, maar dat is het niet. Voetbal is populairder dan ooit, maar die populariteit is niet vanzelfsprekend. ‘Het zou lui en arrogant zijn om te denken dat niets onze sport kapot kan maken’, vertelde Gijs de Jong van de KNVB ‘En dat toeschouwers altijd zullen blijven komen en blijven kijken. Je moet blijven nadenken over deze zaken.’

Zo is er flink wat ergernis over zoals het voorwenden van blessures om tijd te rekken – denk aan de capriolen tijdens het afgelopen WK van de Braziliaan Neymar. Als je dat wil tegengaan middels spelregelwijzigingen, is het goed om alvast te weten wat voor effect ze hebben.

Tot nu toe zijn wijzigingen doorgaans op een vrij bizarre wijze doorgevoerd. Zoals Sepp Blatter was de beslissing in 1992 om de terugspeelregel te wijzigen vooral gebaseerd op een algemeen gevoel van ontevredenheid over het tijdrekken bij het WK van 1990.

Wat precies het effect zou zijn van de regelwijziging? Het was een grote gok. Een minimaal experiment – samen met een andere regel werd het terugspeelverbod getest tijdens het WK Onder 17 in Italië van 1991 – was weliswaar goed bevallen, maar veel om het lijf had het niet.

Dat kan, kortom, beter. Op 2 oktober is de aftrap van de eerste wedstrijd – weest allen welkom!

Lees meer: