‘Engelstalige muziek, maar dan in het Nederlands’, zo de Vlaamse band Bazart zichzelf. Twee weken geleden waren ze de ‘megahit’ van 3FM, ze stonden in een van de grootste op Lowlands en in Vlaanderen is Bazart al jaren een begrip. Toch dringt Bazart maar langzaam door tot de Nederlandse mainstream.

Wie hun liveshow ziet, begrijpt al snel waarom: ondanks groot potentieel blijft hun muziek nog te vaak hangen in een zwaarte en melancholie die op den duur wat eentonig wordt.

Maar na vier jaar veranderde de bezetting in het vijftal dat nu Bazart heet. De bandleden komen uit Gent en Antwerpen. Hun eerste optreden samen was in maart 2015, als voorprogramma van een andere grote Vlaamse band, Oscar and the Wolf. Na die uitverkochte show in de Lotto Arena ging het snel.

Goud

YouTube
Bazart - Goud

Goud was Bazarts eerste hit. Het nummer kwam uit in de herfst van 2015, haalde in februari 2016 de en werd in april dat jaar ook hier een hit. 3voor12 maakte het de en Bazart speelde het live bij

De dromerige synthpop en galmende vocalen die de band op Goud laat horen doen denken aan indierockband uit New York, die ook in Bazarts bio wordt genoemd als inspiratie.

Chaos

YouTube
Bazart - Chaos

In Chaos, de single die na Goud kwam, hoor je een andere New Yorkse inspiratiebron van het Vlaamse vijftal: Yeasayer. uit Brooklyn pakt Bazart uit met bombastische beats en elektronica.

De teksten zijn poëtisch als kleinkunst, maar worden zoals pakkende poplyrics veel herhaald

Chaos gebruikt dezelfde trucs die bij Goud goed werkten. De teksten zijn poëtisch als kleinkunst, maar worden zoals pakkende poplyrics veel herhaald. De harmonieën in de zang maken het extra groots en meeslepend. Ik vind het effect bij Chaos nog sterker, het kan je bijna in een trance brengen.

Lux

YouTube
Bazart - Lux

Maar toen volgde Lux, niet hun beste werk. De beat klinkt vrijwel hetzelfde als Goud en Thematisch lijkt Lux (met teksten als ‘Ze willen altijd veel te veel / Maar daar heb ik geen tijd voor’) dan weer erg op Chaos (‘Hoop dat alles vertraagt / Te veel chaos vandaag’).

Op beide fronten boeit Lux daarom minder dan zijn voorgangers, alleen al omdat het niet nieuw meer is. Dat maakt Lux een goed voorbeeld van Bazarts achilleshiel: het is soms te veel van hetzelfde.

Lowlands

YouTube
Bazart op Lowlands 2018

Hetzelfde probleem zie je bij Bazarts optreden op Lowlands eerder deze maand. Veel van de nummers lijken op elkaar. Het wordt eigenlijk pas spannend wanneer ze achtereenvolgens Chaos en Goud spelen.

Toch, hier is een registratie van een deel van de show. Voor iedereen die er niet bij was, maar wel zanger Mathieu Terryn wil zien dansen als Mick Jagger.

Grip (omarm me)

YouTube
Bazart - Grip (omarm me)

Toch geloof ik nog steeds in Bazart. En dat heeft veel te maken met hun nieuwste single, Grip (omarm me). Op papier lijkt dit lied sterk op hun andere werk – het is nog steeds meerstemmige synthpop – maar het is dansbaar, melodisch, minder melancholisch. Misschien werd het daarom ook de

Als Grip een indicatie is van wat nog komen gaat, kan Bazart uitgroeien tot de beste Nederlandstalige band van deze tijd. Dat zijn ze nu nog niet. Al hebben ze het label ‘on-Nederlands goed’ wat mij betreft al ruim verdiend.