Beste leden,

Vandaag presenteren we met trots onze nieuwe voorpagina!

Geheel volgens hebben we de nieuwe homepage rustiger en overzichtelijker gemaakt.

Zo zijn de intro’s van de voorpagina geschrapt (ze staan nog wel bovenaan de stukken) en wordt de leestijd, het aantal bijdragen en het aantal keer dat een stuk gedeeld is nu met versimpelde iconen weergegeven.

Ook stelt dit nieuwe ontwerp ons in staat het belang van een stuk beter aan te geven. Zo kunnen we grote onderzoeksartikelen groter presenteren en kleinere updates kleiner.

En niet onbelangrijk: de pagina is niet oneindig lang meer, zodat je niet het gevoel krijgt dat je nooit ‘klaar’ bent. Ook dat geeft rust.

De drie belangrijkste ingrediënten: de redactie, de leden en jijzelf

Naast een nieuwe vormgeving is de voorpagina ook inhoudelijk veranderd. Het is niet langer een chronologische lijst zonder einde, maar een pagina met drie hoofdingrediënten:

  • Een deel dat wordt bepaald door de redactie
  • Een deel dat draait om jullie, onze leden
  • Een deel dat is afgestemd op jou

Helemaal bovenaan de pagina presenteren wij de stukken die de redactie het belangrijkst vindt. Dat zijn meestal nieuwe stukken, maar het kunnen ook stukken uit ons archief zijn, die door recente ontwikkelingen in het nieuws opnieuw relevant zijn geworden. De stukken die je hier ziet zijn voor alle leden hetzelfde, zodat we geen filterbubbel creëren: je komt hier ook stukken tegen van correspondenten die je niet volgt.

Omdat we interactie met jullie - onze leden - als een cruciaal onderdeel van ons werk zien, hebben we daar op de vernieuwde voorpagina prominent ruimte voor gemaakt. Jullie delen elke dag jullie kennis en ervaringen onder onze stukken, in leerzame, goed onderbouwde, kritische, leuke én grappige bijdragen. Direct onder de door de redactie geselecteerde stukken zie je daarom voortaan twee Uitgelichte bijdragen. Als je hierop klikt, ga je direct naar het gesprek onder het stuk waar deze bijdrage is geschreven.

Daaronder zie je de updates Van correspondenten die jij volgt. Hier vind je alle persoonlijke nieuwsbrieven, notities en andere updates van correspondenten die jij volgt, omdat je hun onderwerp interessant vindt. Volg je geen of slechts een paar correspondenten, dan zie je hier geen of weinig stukken.

Daaronder zie je voortaan Onze vragen aan jullie. Dit zijn de oproepen die correspondenten doen onderaan hun stukken, waarmee ze hopen nieuwe kennis van jullie op te doen. We hopen dat hiermee het delen van kennis verder wordt bevorderd.

Na de oproepen en de bijdragen vind je een nieuw onderdeel, dat tegemoet komt aan de wens van veel leden om meer overzicht over de stukken te krijgen. Hier presenteren we namelijk afwisselend onze Collecties, die thematisch bij elkaar horen. Ook kunnen we hier grote onderzoeksprojecten presenteren of series die horen bij onze boeken.

Daaronder vind je de stukken die Veel door leden gedeeld zijn. De stukken die de redactie het meest relevant vindt, staan bovenaan de pagina, maar soms ontdekken we dat een ander stuk op dat moment juist belangrijker of interessanter gevonden wordt door jullie. We vinden het belangrijk om ook jullie interesses als groep zichtbaar te maken, dus daarom vind je hier de stukken die jullie het meeste met elkaar (en niet-leden) delen.

Die interesses willen we overigens ook graag verbreden en dat doen we onder andere door je kennis te laten maken met nieuwe correspondenten. Daarom hebben we het onderdeel Ken je deze makers al? toegevoegd. Hier stellen we je voor aan correspondenten die je nog niet volgt, maar die je wel wellicht interessant zou vinden. Je kunt ze volgen door op het plusje (+) te klikken. (En volg je al iedereen, dan zie je dit onderdeel niet).

Tot slot vind je onderaan, in twee heldere overzichten, onze nieuwste Podcasts en Video’s. Zo vind je gemakkelijker de nieuwste aflevering van de Rudi & Freddie Show of onze meest recente documentaire terug.

Natuurlijk, nieuwe ontwerpen moeten altijd even wennen, maar we hopen dat deze voorpagina jullie net zozeer bevalt als ons. Let wel: vernieuwingen als dit zijn nooit ‘af’. Laat ons in de bijdragen hieronder dus vooral weten wat je ervan vindt; suggesties voor verbeteringen zijn altijd welkom.

(PS: Voor de designliefhebber: vertelt onze ontwerper Harald Dunnink over de grootste ontwerpuitdagingen van De Correspondent.)