Vimeo
Bekijk hier de korte documentaire ‘De stem van de Favela’ gemaakt door Annabella Stieren

Morgen zijn de presidentsverkiezingen in Brazilië. Het land is de afgelopen jaren geteisterd door corruptieschandalen. De socialistische oud-president Luiz Inácio Lula da Silva zit in de gevangenis na veroordeeld te zijn voor fraude – zijn aanhangers noemen zijn vervolging een politieke proces. Lula’s opvolgster, Dilma Rousseff, werd uit haar ambt ontzet na een afzettingsprocedure die veel weg had van een staatsgreep.

Na de corruptie en het geharrewar volgde de chaos: het land zit in economisch zwaar weer na jaren van groei, de criminaliteit neemt ongekende proporties aan. Een ideaal klimaat voor een populist als Jair Bolsonaro. Hij belooft ‘veiligheid’ en vindt dat de politie het recht heeft om criminelen dood te schieten.

Vorige maand raakte Bolsonaro gewond bij een aanslag met een mes, wat zijn populariteit bij stemmers uit de middenklasse en de elite verder vergroot heeft. Daarbij speelt de steun van de Pinkstergemeente, de kerk die in relatief korte tijd een enorme aanhang heeft verworven, ook een grote rol.

De ‘moordhoofdstad’ van Brazilië

Bolsonaro komt over als een klassieke Zuid-Amerikaanse macho van de oude stempel – hij predikt geweld en uit in het openbaar zijn minachting voor vrouwen. Zijn uitspraken leidden tot ongekend grote demonstraties, onder andere vrouwen gingen en masse de straat op.

Zo leggen deze verkiezingen scherpe tegenstellingen in de Braziliaanse samenleving bloot: arm tegenover rijk, democratisch tegenover populistisch, wettelijke controle tegenover een vrijbrief voor geweld door politie en paramilitaire groeperingen, zelfs mannen tegenover vrouwen.

Bolsonaro predikt geweld en uit in het openbaar zijn minachting voor vrouwen

De verkiezingen vormen de achtergrond van de documentaire De stem van de favela. is een jonge hiphopster uit de sloppenwijk De Dageraad in Fortaleza. In dit portret komen alle problemen samen. Fortaleza was in 2017 de van Brazilië en stond met 83 moorden per 100.000 inwoners op nummer 7 van de meest

In die omgeving leeft Carolina. We leren haar in een intiem portret, gemaakt door Annabella Stieren, kennen als een geëngageerd zangers. ‘Een knuffel, een kus of reggae, dat zet de revolutie in beweging’, zegt ze.

We hopen het met haar.

Voor deze Palestijnen is feesten een daad van verzet Vanuit een cafeetje in Haifa, Israël groeit een underground scene van jonge, hippe Palestijnen. Ze ontmoeten elkaar bij concerten en illegale raves. Zowel Israeliërs als oude Palestijnse leiders laten ze zo zien dat ze vrij willen zijn. Kijk de korte film hier terug


Meer van Annabella Stieren:

In Mumbai waxt een vrouw in boerka blote benen Sinds Modi premier is van India, voert zijn partij een steeds hardere identiteitspolitiek, gebaseerd op de hindoestaat. In de korte film Mumbai Bikini Wax zie je schoonheidsspecialist Razia - in boerka - de benen van een klant waxen. En passant vertelt ze hoe ingewikkeld het leven als moslima is geworden. Kijk Annabella’s docu hier terug Film: De breuk van Irak en Koerdistan (volgens een scheidingsadvocaat) Er zijn veel gelijkenissen tussen de vechtscheiding van Irak en Koerdistan én al die Koerdische vrouwen die zich van hun man willen bevrijden. Deze scheidingsadvocaat heeft voor beide raad. Kijk hier de docu terug