Spring naar inhoud

Bijna 500 mensen zonder mening kunnen het niet mis hebben

Wat zou er gebeuren als vijftien mensen die elkaar niet kennen, uit verschillende leeftijdsgroepen, met elkaar in dialoog gaan om samen hun mening te vormen over een actueel maatschappelijk thema?

Dat is in een notendop wat ik wil uitvinden. Daarom kondigde ik vorige week aan met vijftien leden een experiment aan te willen gaan.

Eerlijk gezegd wist ik niet zo goed wat ik kon verwachten. Misschien was ik wel de enige die hier iets in zag?

Maar zoals meestal wanneer we bij De Correspondent een beroep op jullie tijd, kennis of nieuwsgierigheid doen, meldden jullie je en masse aan. Er waren in totaal 493 aanmeldingen, waarvan we er 294 konden meenemen omdat deze hun aanmelding ook per mail hadden bevestigd.

Daarna stond ik natuurlijk voor de moeilijke taak om uit die lijst de juiste kandidaten voor het experiment te kiezen. We hebben eerst per leeftijdscohort (20-30, 30-40, en zo verder) een aantal kandidaten geselecteerd.

Gelukkig was er in elk leeftijdscohort ruim voldoende keus. Van zeventigplussers tot twintigminners, De Correspondent blijkt leden van alle leeftijden te hebben. Binnen die selectie gingen we op zoek naar een goede man-vrouwverdeling, die uiteindelijk iets in het voordeel van vrouwen uitviel omdat onder deze groep de animo om mee te doen het grootst bleek.

Ten slotte keken we nog naar jullie antwoorden op de vraag waar jullie graag een column over zouden schrijven. Daarbij selecteerden we na rijp beraad de antwoorden met de meeste vraagtekens. Of althans, de antwoorden die van het meeste talent voor twijfel en de grootste nieuwsgierigheid naar andermans kennis getuigden.

De vijftien deelnemers aan het experiment ontvingen intussen een e-mail. We draaien nog een paar dagen warm – intussen is het onvermijdelijke voorstelrondje begonnen – en gaan begin volgende week inhoudelijk van start, volgens de handleiding (zie onder deze notitie).

Ook op deze plek houd ik je zo nu en dan op de hoogte van onze vorderingen. En aan de vijftien deelnemers, maar ook de 493 leden die zich hebben aangemeld, zeg ik tot slot: alvast mijn grote dank!

Lees hier mijn oproep terug: ‘Club voor Mensen zonder Mening zoekt leden voor een bijzonder experiment ' Lees hier de handleiding die ik - op basis van mijn zoektocht - schreef Ook Geenstijl maakte melding van het experiment
Correspondent Oost-Nederland bij NRC