Het land van carnaval en gedwongen keizersnedes

Jos de Putter
Correspondent Webdocumentaires
Filmstill uit 'De Geboorte' van Elizabeth Salgado.

In onze eerste webdocumentaire neemt videocorrespondent Elizabeth Salgado ons mee naar Rio de Janeiro. Ze moet bevallen ten tijde van de grote demonstraties. Zoals veel vrouwen in Brazilië wordt ze daarbij min of meer gedwongen tot een keizersnede. Het toont de rauwe werkelijkheid achter de volkswoede in het land.

Youtube plaatst cookies bij het bekijken van deze video Bekijk video op Youtube
‘De Geboorte’

(UPDATE: Ondertiteling blijkt niet ondersteund door YouTube op tablet/mobiel voor ‘embedded’ video’s.  Een tijdelijke oplossing: iPad gebruikers kunnen hier de video met ondertiteling bekijken.)

Tussen de 80 en 90 procent van de vrouwen in Brazilië bevalt via een keizersnede - een van de hoogste percentages ter wereld. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) noemt 15 procent al te veel. Maar in Brazilië ontkom je er bijna niet aan: vooral vrouwen met weinig geld en zonder goede verzekeringen worden door dokters onder druk gezet om middels de - snellere, efficiëntere - keizersnede te bevallen. Voor rijke vrouwen is het, om dezelfde redenen, zelfs uitgegroeid tot een

In onze eerste webdocumentaire maken we dit van dichtbij mee. Videocorrespondent was hoogzwanger ten tijde van de grote demonstratie in Rio de Janeiro.  Samen met haar man legde zij vast hoe zij in het ziekenhuis voor het blok wordt gezet: nu bevallen via een keizersnede of binnen tien minuten een ander ziekenhuis vinden die het op natuurlijk wijze wil doen. Het is de rauwe werkelijkheid achter de volkswoede in het land dat wij vooral kennen van voetbal en carnaval.

Over de film

film is afgelopen zomer geschoten. Brazilië, en de metropolen Rio de Janeiro en São Paulo, maken zich op voor het wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016. Evenementen die de kroon moeten worden op het succesverhaal over Brazilië - een verhaal van stevige economische groei, een uitdijende middenklasse, hervormingen en democratisering.

Maar de achterkant van dat verhaal is veel minder florissant. Terwijl de regering veel geld uitgeeft aan prestigeprojecten zoals nieuwe voetbalstadions, blijft een groot deel van de bevolking verstoken van goed onderwijs en betaalbare gezondheidszorg. Deze zomer werden deze scheuren in het voorspoedverhaal al zichtbaar: jongeren, studenten, werklozen en woedende burgers gingen massaal de straat op om te protesteren- iets wat daarvoor zelden gebeurde. Juist in die tijd moest Elizabeth naar het ziekenhuis, voor de geboorte van haar eerste kind.