Deze week stapte ik de redactie op en kreeg een leuke verrassing: de boeken waren binnen! Zo lang bestond mijn boek alleen op een scherm, nu kon ik het ineens vastpakken.

En daar was ik erg content mee:

Op 30 oktober ligt Het bestverkochte boek ooit (met deze titel) in de winkel. Alvast bestellen of meer informatie? Kijk op

De toekomst van cijfers

In mijn boek heb ik het – onder andere – over denkfouten achter cijfers, zoals niet representatieve steekproeven of het door elkaar halen van correlatie en causaliteit.

Moeten we ons over zulke fouten nog wel zorgen maken in tijden van razendsnelle technologie? Nu we big data hebben, kunnen we toch blind vertrouwen op cijfers?

Nee, betoogde ik deze week in (een voorpublicatie uit mijn boek). Want hoe indrukwekkend de methoden ook worden, algoritmes zullen nooit objectief zijn.

Als je lid bent van De Correspondent, werp vooral een blik op de bijdragen. Ik was erg onder de indruk van de hoge kwaliteit. Zoals die van promovendus Maranke Wieringa die dat ze de komende jaren onderzoek gaat doen naar algoritmes bij Nederlandse gemeentes.

Of die van programmeur Anca Buit die wat er voor subjectieve aspecten komen kijken bij iets eenvoudigs als het sorteren van namen.

Algoritmes bij de politie

In het stuk vertel ik onder andere over predictive policing, het gebruiken van data om te voorspellen waar misdaden zullen plaatsvinden.

Onlangs wijdde de podcast Reply All aan het gebruik van cijfers door de New Yorkse politie.

Aanvankelijk leek het een succesvolle strategie: de criminaliteit ging snel omlaag. Maar er ontstond zo’n grote druk om met goede cijfers te komen, dat de statistieken steeds betekenislozer werden.

Twee prachtige afleveringen, die laten zien welke onvoorziene gevolgen targets kunnen hebben.

#NerdAlert

Cijfers speelden altijd een grote rol in mijn leven. Gewicht, schoolcijfers of retweets – ik hield me er graag aan vast om te weten hoe ik presteerde. Binnenkort schrijf ik er een stuk over.

Zoals het hoort, heb ik er ook al een hashtag voor bedacht: #meetstoornis.

Ik vind het nu al leuk om te weten: welke cijfers gebruik jij om je gedrag te meten? En wat doet dat met je?

Meteen een goed excuus om een stripje van mijn favoriete cartoonist Randall Munroe te delen:

Randall Munroe, xkcd.com

Tot slot...

...spreek ik op 7 november in Pakhuis De Règâh op een bijeenkomst van het Rathenau Instituut over online democratie. Entree is gratis en er zijn nog kaarten. vind je meer informatie. Wie weet tot dan!

Met dank aan Yara van der Velden en Guus Hoekman, die me allebei de podcast van Reply All tipten.