Beste,

Ik ben terug van vakantie!

Een vakantie in Ghana, waar ik vooral veel ‘grootstes’ bezocht: het grootste stuwmeer van Afrika (Volta), het grootste slavenfort uit de Nederlandse geschiedenis (Elmina), de grootste markt van Afrika (Kumasi).

Een stukje van de grootste markt van Afrika.

Maar goed, ik ben dus terug en val gelijk in een week vol actie. Zowel bij De Correspondent als op het internationale migratietoneel.

Nog een paar dagen te gaan – doe mee!

Zoals jullie hopelijk hebben gehoord is tijdens mijn vakantie een crowdfundcampagne gelanceerd om De Correspondent uit breiden naar de Engelstalige wereld. Want de onderwerpen waarover wij schrijven, houden natuurlijk niet op bij onze landsgrenzen.

Vaak genoeg vragen leden me of ze mijn stukken ook kunnen delen met internationale vrienden of collega’s. En vaak genoeg denk ik: kon ik met mijn artikelen maar een breder, internationaal publiek bereiken. Dat kan straks dus! Mits... we 2,5 miljoen dollar ophalen.

We zijn nu bijna aan het eind van de campagne – en met nog twee dagen te gaan, hoeft er nog maar een paar ton bij. Maar ze moeten wel komen!

Hier op de redactie doet iedereen héél erg z’n best niet de hele tijd afgeleid te worden door de teller...

uit waarom we De Correspondent willen uitbreiden. En in de veelbekeken The Daily Show waarom een advertentievrij, internationaal journalistiek platform zo belangrijk is.

Wil je ons helpen met de laatste loodjes? Je kunt zelf kiezen hoeveel geld je wilt geven. Mensen uit 131 landen gingen je voor.

Ja, ik doe mee!

Marrakech-manie

Mijn eerste werkdag viel samen met een historisch moment voor de internationale samenwerking: het aannemen van het Global Compact for Migration, ofwel het VN-Migratiepact dan wel het Marrakech Pact. Het is voor het eerst dat bijna alle leden van de Verenigde Naties gezamenlijk werkten aan een overeenkomst over migratie – een mijlpaal dus.

Maar de tekst waar 163 landen deze week hun fiat aan gaven, blinkt niet echt uit in daadkracht of nieuwe inzichten. Zo vertelt ons dat migranten ook mensenrechten hebben en dat migratie een internationaal fenomeen is. No shit, Sherlock!

Toch ontstond er een gigantische ophef over het pact – het zou volgens rechtse partijen neerkomen op een ‘staatsgreep’ en landen ‘dwingen om migranten op te nemen’. Een tiental Europese landen besloot op het laatste moment uit het pact te stappen.

Ik heb VN-baas António Guterres zelden zo fel horen uitvallen in een speech. ‘De lidstaten geven met dit pact hun soevereiniteit uit handen? Onwaar!’

Ik heb VN-baas António Guterres zelden zo fel horen uitvallen in een speech. Hij zei: ‘De lidstaten geven met dit pact hun soevereiniteit uit handen om migratie aan te pakken? Onwaar! Dit pact geeft mensen het recht om te migreren? Onwaar! De meeste migranten gaan van zuid naar noord? Onwaar! Rijke landen hebben geen migranten nodig? Onwaar!’

Inderdaad ging er een behoorlijke nepnieuws-campagne aan de top in Marrakech vooraf. NRC hield een uitmuntend dossier bij over ‘Marrakech’, waarin de krant onder meer de meest omstreden artikelen uit het pact en ter plaatse

Luister naar het Afrikaanse perspectief op migratie

Veel Afrikaanse landen vinden de terugtrekking van Europese landen uit Marrakech nogal absurd. Het waren immers de Europese mogendheden die na de ‘crisis’ van 2015 om tafel wilden om internationale afspraken over migratie te maken.

Wat mijns inziens volledig ontbreekt in de Europese discussies over het migratiepact – die helemaal niet over migratie maar over nationalisme en populisme gaan – is het gezichtspunt van de landen waarvandaan veel migranten vertrekken.

Een perfect moment dus om een aantal van mijn eerdere verhalen te bundelen, als podcast.

In een studio in Ajah, Nigeria, nam ik de verhalen op. Dat was nog best een uitdaging, want de geluidstechnicus sprak natuurlijk geen Nederlands.

Maar als het goed is, hoor je dat niet terug in het eindresultaat.

In neem ik jullie mee naar Benin City, waar verreweg de meeste Nigeriaanse migranten naar Europa vandaan komen. In deze absurde stad keek ik naar de gevolgen van die migratie – voor de vertrekkers én voor de achterblijvers.

Ik zocht naar een antwoord op de vraag waarom mensen vertrekken en met welke verwachtingen. En ik keek naar de strijd tegen mensenhandel, die niet alleen in de echte, maar ook in de geestenwereld gevoerd wordt. Ik hoop dat deze luisterverhalen jullie meer leren dan het politieke geharrewar in Marrakech.

Tot slot...

... zit ik nog steeds op te kijken! Doe je mee?

Ja, ik doe mee! Wil je deze updates liever in je inbox? Dat kan! Schrijf je in en ik houd je tweewekelijks op de hoogte van alles wat ik schrijf, lees, zie en hoor over migratie en ontwikkeling. Meld je hier aan