Slecht nieuws voor (technologie-) journalisten en hun bronnen

Vorige week gaf Microsoft toe dat het in een e-mailaccount van een klant had gesnuffeld. De reden: de klant in kwestie was een blogger die een screenshot van de broncode van besturingssysteem Windows 8 had gepubliceerd. Het softwarebedrijf wilde weten hoe de blogger aan die informatie kwam. Lees: welke Microsoft-medewerker die geheime informatie had gelekt.

Nadat de lekker was gevonden (Microsoft trof een mailwisseling aan in de inbox van de blogger) werd er aangifte tegen hem gedaan. Vorige week is hij aangehouden. The Guardian zocht uit of Microsoft wel in de e-mailaccounts van klanten mocht kijken en dit blijkt te mogen: in de gebruiksvoorwaarden van het bedrijf staat dat het Microsoft is toegestaan de inhoud van gebruikers te bekijken om ‘het bezit’ (de broncode bijvoorbeeld) van het bedrijf te beschermen.

Uit het onderzoekje van The Guardian bleek verder dat de technologiebedrijven Google, Apple en Yahoo soortgelijke bepalingen in hun gebruiksvoorwaarden hebben staan: ook zij mogen meekijken met de content van hun gebruikers om hun eigen producten te beschermen. Nu begrijp ik wel dat bedrijven er alles aan doen om hun bedrijfsgeheimen te beschermen, toch trek ik hier als journalist die veel over technologie schrijft twee lessen uit.

Ten eerste ga ik mij nog maar eens goed verdiepen in de (ellenlange) gebruikersvoorwaarden van de diensten waar ik gebruik van maak. Ten tweede ben ik blij dat ik er een tijd geleden voor gekozen heb om altijd versleuteld (over PGP) te mailen met mijn belangrijkste bronnen. Niet omdat ik graag de broncode van bedrijven openbaar, wel omdat ik ten allen tijde mijn bronnen wil beschermen. 

Lees hier het artikel van The Guardian Lees hier hoe je veilig kunt communiceren (waaronder versleuteld mailen met PGP)