Ze moeten definitief vertrekken: de stadsnomaden die op een grasveldje naast de A5 wonen

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam net bepaald. Vrijdag schreef ik over de stadsnomaden, mensen die in caravans en zelfgebouwde hutten naast de snelweg wonen omdat ze niet kunnen/willen aarden in de stad. De gemeente Amsterdam eiste in een rechtszaak het vertrek van de nomaden omdat ze overlast zouden veroorzaken, en omdat de gemeente de grond wil gebruiken voor akkerbouw.

Morgenochtend om acht uur wordt er een hek om het grasveld heen gezet, daarna begint de ontruiming door de politie. De nomaden hebben een kort geding aangespannen in de hoop dat ze de ontruiming kunnen vertragen, maar de kans dat de rechter daar gehoor aan geeft is klein; ze dienden eerder al een soortgelijk verzoek in dat ook niet werd ingewilligd. Met het verdwijnen van het kamp verliezen ongeveer veertig nomaden hun verblijfplaats. Hen is in de rechtszaal duidelijk gemaakt dat als ze opnieuw een stukje land kraken, ze ook daar meteen zullen worden weggestuurd.

Samen met Marjolein Busstra en Rebekka van Hartskamp, de beeldmakers van De Lege Fles die het vorige verhaal voorzagen van beeld, blijf ik de ontwikkelingen van dichtbij volgen.

Lees hier alles over de nomaden, de gemeente en de rechtszaak in mijn grote verhaal van vrijdag: ‘De maatschappij, niets voor mij’ Bekijk hier fotoportretten van de stadsnomaden, gemaakt door de beeldmakers van De Lege Fles
Correspondent Vooroordelen
Vera Mulder