Buitenkansje mensen: mooie data te koop

Wie alles over kunstenaar Shawn Buckles wil weten, hoeft hem niet te bellen, schrijven, spreken, of ondervragen. Je hoeft alleen maar je portemonnee te trekken en genoeg te bieden. Buckles biedt zijn persoonlijke data aan. De hoogste bieder mag het vanaf 12 april hebben.

De data bestaan uit mails, reisgegevens, browsegeschiedenis, online conversaties (via Twitter bijvoorbeeld), agenda en zelfs ‘persoonlijke gedachten.’ De opbrengsten gaan naar Bits of Freedom. 

In een e-mail licht Buckles zijn motief toe: ‘Ik probeer de huidige datahandel in perspectief te plaatsen. Door de rollen om te draaien, hoop ik mensen bewust te maken van wat er over ze wordt opgeslagen en ze te laten nadenken over de mogelijke consequenties in de toekomst. Het is een poging mijn privacy waardevoller te maken.’

Hoeveel dit oplevert, kan nog wel eens schokkend zijn. Ofwel idioot veel en dan zijn de data blijkbaar heel veel waard (of de gulle koper heeft het goed voor met Bits of Freedom). Ofwel idioot weinig en dan blijkt hoe goedkoop wij eigenlijk zijn voor advertentieboeren.

YouTube
Shawn Buckles legt kort het project uit.
Ga naar Data for Sale Lees hier wat metadata kunnen onthullen
Correspondent Extremisme
Dimitri Tokmetzis