Beste Sinterklaas,

Misschien weet u nog wie ik ben. We hebben elkaar voor het eerst ontmoet toen ik in Groningen op de kleuterschool zat. Ik herinner mij dat ik toen bij u op schoot mocht zitten. Weet u nog welk liedje ik zong?

Ik schrijf u omdat ik inmiddels zelf kinderen heb, en die kijken iedere dag naar uw journaal. Zelfs als ik er niet over zou beginnen, kijken ze. Want op school wordt niet alleen gekeken, ze krijgen er ook nog Pietenplaatjes uitgedeeld die door uw Pieten van het journaal naar alle scholen zijn verstuurd.

Wat een plezier.

Toch heb ik een paar vragen. Namelijk waarom u niet gewoon de knoop heeft doorgehakt om van alle Pieten roetpieten te maken. Als onze minister-president het niet kan opbrengen om de knoop door te hakken, dan u misschien? (Ik heb mij laten vertellen dat u onze minister-president al kent sinds hij een peuter is, dus die zal dat zeker accepteren.)

‘t Is toch wel duidelijk dat het feest veranderd is. Zoals alles verandert. Nu komt er alleen maar meer racisme los bij mensen die zich er vroeger voor zouden schamen om dat zo openlijk te ventileren. Die mensen voelen zich door het Sinterklaasjournaal gesteund. Is dat het waard? Om nog maar te zwijgen over de kinderen die gepest worden tijdens Sinterklaas. Wist u dat pesten tegenwoordig gezien wordt als iets wat niet goed is voor kinderen? Is dat niet ook waarom u ze niet meer slaat, of in de zak stopt?

Het was allemaal oplosbaar geweest, zou ik denken. Door mee te veranderen. Want laten we wel wezen: uw Pieten zien er nu al heel anders uit dan tien jaar geleden, zelfs die pikzwarte huispiet waar u zo aan lijkt te hechten.

Nu ik u toch schrijf, heb ik nog iets dat mij niet lekker zit. Waarom zit er reclame voor en na iedere aflevering? Waarom is die reclame er ook iedere keer dat iemand inlogt op de site? Waarom is het voor u zo belangrijk dat kinderen reclame zien? Uw programma is toch gemaakt van publiek geld? Of vindt u het normaal dat via uw journaal reclameboodschappen de scholen binnen gestuurd worden door bedrijven die niet het beste met kinderen, maar met hun eigen verkoopcijfers voorhebben? Vroeger was dat niet, nu is het wel zo. Waarom dat wel veranderen, en die Pieten niet?

Waarom roept Dieuwertje Blok in iedere uitzending steeds dat kinderen naar de site moeten gaan?

Even los van die reclame: waarom roept Dieuwertje Blok in iedere uitzending steeds dat kinderen naar die site moeten gaan? Vindt u echt dat kinderen nog achter een scherm moeten kleven? Waarom niet oproepen een tekening te maken voor in hun schoen, zoals vroeger? Als er één ding is dat ik niet zou hebben veranderd, is het dat wel.

Wat op de site van het Sinterklaasjournaal wel kan, is u een brief schrijven. Mijn kinderen bleven maar zeuren om de site te zien en hebben toen heel erg hun best gedaan op een brief aan u. Letter voor letter, vinger voor vinger tikten ze een heel verhaal, om vervolgens een standaardbrief terug te krijgen. Niet eens twee verschillende, nee, er is maar één standaardbrief die alle kinderen krijgen.

Ik snap dat u het druk heeft, maar dit is zo liefdeloos. Zo zonde.

Waarom zou je kinderen gek maken als je het niet waar kan maken? Waarom die optie toevoegen? Alleen om ze naar de site te trekken om nog meer reclame te zien? U bent toch een kindervriend? Of bent u inmiddels in dienst van de adverteerders? Ziet u de kinderen meer als een afzetmarkt?

Het zijn vragen die mij steeds bezighouden als Dieuwertje weer roept dat kinderen vooral naar de site moeten gaan.

Daarom dacht ik: kom, ik vraag het u zelf.

U mag me ook op 6 december antwoorden hoor, als u op de boot naar huis zit.

Doet u de groeten aan de roetpieten?

Fijne Chanoeka,

Micha Wertheim

Beste Sinterklaas,

Wat leuk dat u blij was met mijn brief. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er best tegen opzag hem aan u te sturen. ‘t Is nu eenmaal zo dat die discussie omtrent uw Pieten nogal hoog is opgelopen. Dat is ook de reden dat ik er niet over begon toen ik u zaterdag in de winkelstraat tegenkwam. Het viel mij trouwens op dat u er in het echt veel jonger uitziet dan op tv.

Hoe dan ook, uit uw enthousiaste reactie op mijn brief maak ik op dat volgend jaar die hele discussie kan worden afgesloten. Dat is echt een opluchting.

Wat de reclame betreft had ik verwacht dat u iets zou zeggen over secundaire geldstromen enzo. Daarop had ik dan geantwoord dat u ook kunt beslissen niet mee te doen zolang uw feest zelfs door de NPO gereduceerd wordt tot commercie. Maar zelfs dan zou ik verwachten dat u ertegen was. Door reclame te maken op het publieke net concurreert de NPO met commerciële partijen. Oneerlijke concurrentie, zou ik denken.

Maar al die argumenten waren dus niet nodig. U bent om. Wat fijn.

Het viel mij trouwens op dat u er in het echt veel jonger uitziet dan op tv

Het enige dat ik niet snap is dat u mij weer naar de site terugstuurt. Zoals ik al liet weten, denk ik dat kinderen al genoeg achter de computer zitten.

Net als de zogenaamde mogelijkheid met u te mailen, stelt de site niet zo heel veel voor. Misschien bent u te oud om Computerpiet te controleren en zelf online te gaan. In dat geval raad ik u aan hem te vragen te laten zien wat het helemaal voorstelt. Dan zult u begrijpen waarom ik denk dat kinderen beter net als vroeger aangemoedigd kunnen worden te tekenen en te schrijven op gewoon papier. Ik weet zeker dat u daar ook meer plezier aan beleeft. Dat scheelt Computerpiet RSI en voorkomt dat kinderen, die nu toch al te veel achter een scherm zitten, nog meer achter een scherm zitten.

Oh, en kunt u uitleggen hoe het kan dat de wortels die mijn kinderen in hun schoen hadden gestopt, plotseling weer opdoken in onze koelkast? De kinderen snappen daar niets van. Had Amerigo geen honger, of zijn onze wortels niet goed genoeg voor dat paard van u?

Sterkte met de pakjes vanavond!

Micha Wertheim

Beste Computerpiet,

Ik begin te vermoeden dat je mijn brieven helemaal niet aan Sinterklaas hebt laten lezen. Dat stemt mij droevig. Ik snap dat je je baan niet kwijt wilt, maar vergeet niet dat het feest naar Sinterklaas is vernoemd en niet naar jou.

Ik ben trouwens naar www.sinterklaasjournaal.nl gegaan, zoals je schreef, maar ik vond er geen antwoord op de vragen die ik stelde. Graag hoor ik snel hoe het zit.

Prettige Kerst alvast,

Micha Wertheim

Beste Computerpiet,

Ik wil graag een teken van leven van de goedheiligman, anders voel ik mij genoodzaakt naar de politie te stappen. Het kan niet zo zijn dat jullie de oude man afschermen van mijn brieven. Sinterklaas en ik kennen elkaar al meer dan veertig jaar. Ik heb nog bij hem op schoot gezeten. Telkens als ik hem tegenkom, geeft hij mij een hand.

Wat je tip om op de site te kijken betreft: ik heb het meteen gedaan. Wat leuk, die site. Wat betreft die plastic poesjes in melkpakken ik heb er meteen twintig besteld.

Ik weet nu al dat mijn kinderen ze zullen uitpakken, om dan tot de conclusie te komen dat je er eigenlijk niets mee kunt, behalve verzamelen. Ideaal om de economie te stimuleren dus. Ze passen precies in die grote bak met puntenslijpers, gummetjes en stuiterballen waar ze nooit meer naar omkijken. Bedankt voor de tip!

Wel thuis alvast, en de beste wensen voor 2019.

Micha Wertheim

Wil je zelf ook corresponderen met Sinterklaas,