Beste,

Dit is de laatste nieuwsbrief van dit jaar. Tijd dus om mijn goede voornemens te delen.

Ik heb er een paar voor mijn privéleven – vaker naar de film, vaker wandelen, vaker een papieren krant lezen – maar dit is de plek voor mijn Journalistieke Voornemen.

Dat is: vaker praten met mensen die anders denken dan ik. (Ik zou bijna willen zeggen ‘buiten mijn bubbel gaan’, maar dan krijg ik op mijn kop.)

Deze zomer hoe je overtuigingen de manier beïnvloeden waarop je feiten interpreteert. Je laat je maar al te graag verleiden als de cijfers zeggen wat je wilt geloven.

Dit overkomt mij ook regelmatig. In het artikel vertelde ik hoe ik met gemak onderzoek over schadelijke gevolgen van alcoholgebruik terzijde schoof omdat ik nu eenmaal graag een wijntje drink.

Een van de remedies hiertegen, schreef ik al, is nieuwsgierig blijven. Blijven lezen, maar ook: blijven praten. En dan niet met mensen die toch al in jouw ‘kamp’ zitten, maar met mensen daarbuiten.

Dat wil ik vaker gaan doen in het nieuwe jaar. Omdat ik nieuwsgierig wil blijven en omdat het me een betere journalist zal maken. Maar ach, dat is misschien ook maar een overtuiging.

Ik begon alvast

Toen Jeroen Pen van Brandpunt+ me belde over zijn nieuwe podcast, was ik meteen enthousiast. In Welles-nietes probeert hij tegenpolen bij elkaar te brengen.

En dat doet hij, want zijn co-presentator is niemand minder dan Yernaz Ramautarsing. Misschien ken je Ramautarsing nog wel van zijn omstreden uitspraken over IQ en huidskleur.

Die uitspraken deed hij in In 2016 al, maar dit jaar kwam dit in de schijnwerpers te staan toen Ramautarsing kandidaat was voor Forum voor Democratie bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

Er ontstond grote ophef. Ik schreef erover in mijn boek Het bestverkochte boek ooit (met deze titel), waarin ik de uitspraken van Ramautarsing en velen voor hem fileer. ‘De domme discussie over IQ en huidskleur’ heet het hoofdstuk. Het mag duidelijk zijn wat ik ervan vind.

Ik zei meteen ja toen Pen me als gast vroeg voor de podcast. Als ik over Ramautarsing schrijf, vind ik, moet ik ook met hem in gesprek willen gaan.

Moet je zo iemand wel een podium geven, kun je je afvragen. Maar Ramautarsing hééft al een podium, is mijn overtuiging, dankzij de media-ophef en door sociale media. Het lijkt me daarom des te belangrijker om zijn uitspraken van context te voorzien.

Belangrijker nog: de discussie over IQ en huidskleur is geen niche-discussie. Telkens weer steekt ze de kop op en er zijn al meerdere bestsellers geschreven over het onderwerp. The Bell Curve, bijvoorbeeld, van Charles Murray en Richard Herrnstein.

De vorm van het gesprek is natuurlijk wel belangrijk. Vandaar dat ik als voorwaarde stelde dat het een dialoog zou worden en geen discussie. Een poging om elkaar wat beter te begrijpen. Erg fijn om dat persoonlijk te doen en niet via sociale media.

Ik vind het een geslaagd experiment. De sfeer tijdens het gesprek was prettig. We waren kritisch op elkaar, maar bleven vriendelijk en nieuwsgierig. We zijn na afloop zelfs nog een borrel gaan drinken met zijn drieën (jaja, ik schuif dat alcoholonderzoek nog altijd graag terzijde ;-)).

Dit was mijn eerste poging invulling te geven aan mijn goede voornemen. Het gesprek staat online, je kunt het beluisteren of via je podcast-app. Het gaat overigens over meer dan alleen IQ, ik geef ook nog een spoedcursusje getallen.

Ik ben benieuwd: Wat vind jij van de podcast? Is dit een geslaagde vorm om met iemand in gesprek te gaan die anders denkt? Wel graag alleen reageren als je de podcast ook daadwerkelijk hebt geluisterd. Dank alvast!

Stemmen maar

Eindelijk een onrepresentatieve peiling naar mijn hart! Mijn boek is door New Scientist genomineerd voor ‘het beste populairwetenschappelijke boek van 2018’.

Het eindoordeel is aan het publiek. Dus wil jij mijn boek helpen aan de titel ‘Het beste populairwetenschappelijke boek van 2018’?(Nou ja, volgens alle mensen die naar de website van New Scientist gaan en daar een van de genomineerde boeken aanklikken.)

Stem dan voor 27 december 9.00 uur via van New Scientist. Mijn dank is groot.

Tot slot...

...word ik op 16 januari geïnterviewd in debatcentrum Arminius in Rotterdam.

Mooie feestdagen gewenst en tot in 2019!

Deze nieuwsbrief liever in je inbox? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de getallenwereld. In mijn nieuwsbrief houd ik je op de hoogte van wat ik schrijf, zie, hoor en lees. Een vast onderdeel: #NerdAlert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief