We hebben geweldig nieuws: donderdagavond 6 december zijn we te gast bij het satirische tv-programma The Daily Show om te praten over onze Engelstalige uitbreiding. Op vrijdagavond 7 december is het interview op Comedy Central Nederland te zien.

Presentator nodigde onze ambassadeur en hoogleraar journalistiek Jay Rosen persoonlijk uit om te vertellen waarom Jay zich voor het eerst in zijn indrukwekkende academische carrière aan een journalistiek medium verbindt.

Om De Correspondent naar het Engels uit te breiden, moeten we uiterlijk 14 december 2,2 miljoen euro ophalen. Daarover gaat Jay vertellen. Maak jij deze grensoverstijgende journalistiek ook mogelijk?

Ja, ik doe mee!

Waarom Jay zich aansloot bij De Correspondent

Jay is altijd een grote inspiratiebron van De Correspondent geweest. Zijn essay uit 2006 legde de basis voor onze ideëen over de samenwerking tussen correspondenten en leden. In 2011 ontmoette ik hem voor het eerst, toen ik hem interviewde

In 2013 hij De Correspondent uit tot interessantste journalistieke start-up van het jaar. In 2016 we met hem de plannen voor de Engelstalige uitbreiding van De Correspondent. In 2017 we samen een internationaal onderzoeksprogramma naar werken met leden in de journalistiek.

Jay werd onze allereerste ambassadeur in het Engelse taalgebied. Hij stelde ons voor aan tientallen andere potentiële ambassadeurs, moedigt sinds het begin van de campagne zijn honderdduizenden volgers aan lid te worden en geeft ons wekelijks advies. Allemaal onbetaald. Want, zegt Jay, ‘ik doe dit uit pure overtuiging. Ik geloof echt dat De Correspondent belichaamt wat de journalistiek nu nodig heeft.’ In deze video legt hij het zelf uit:

YouTube
Jay Rosen vertelt waarom hij ambassadeur is geworden van The Correspondent

Hoe The Daily Show ons al een decennium inspireert

Op donderdagavond 6 december komen twee van onze grootste inspiratiebronnen samen.

Want net als Jay Rosen vormt The Daily Show ook al meer dan tien jaar een bron van inspiratie voor onze ideeën over journalistiek.

‘Naarmate de werkelijkheid zich steeds meer als satire manifesteerde, evolueerde de satire in een steeds serieuzere bron van informatie en maatschappijkritiek’, ‘Weinig shows leggen zo scherp de tekortkomingen van de hypegedreven media bloot als The Daily Show.’

In 2014 zaten we als zenuwachtige fans begin dit jaar ontmoetten we Daily Show-correspondent Roy Wood Jr. om te praten over The Correspondent, in augustus gingen we op bezoek bij de executive producer en deze week volgde de uitnodiging van Trevor Noah.

Onze ‘Unbreaking News’-van voor de deur van ‘The Daily Show’-studio. Foto: David van Zeggeren / Momkai

Waar kun je het optreden van Jay bekijken?

The Daily Show wordt in de Verenigde Staten om elf uur ’s avonds lokale tijd uitgezonden. Dat is vijf uur ’s ochtends in Nederland.

Op vrijdagavond 7 december om 19:50 uur kun je het, ondertiteld, zien op Comedy Central Nederland.

Als Jay’s optreden voor die tijd op YouTube staat, laten we je dat weten via onze site, via onze sociale media en in de dagelijkse mail.

Elke week kijken er 15 miljoen mensen op tv en online naar dit programma. We zijn heel benieuwd wat dit voor de campagne van The Correspondent zal betekenen.

Onze ‘Unbreaking News Van’ voor de deur van The Daily Show-studio. Foto: David van Zeggeren / Momkai


Lees de artikelen die Jay Rosen voor De Correspondent schreef Sinds de lente van 2017 schrijft Jay Rosen voor De Correspondent over de journalistiek. Hij deelt onder andere onderzoeksbevindingen, interviewt vakgenoten en legt uit wat hem aanspreekt aan het ledenmodel van De Correspondent. Lees de artikelen van Jay terug