‘I got this.’

Jay Rosen draaide zich nog even om voor hij The Daily Show-studio in New York inliep om dit tegen ons te zeggen.

Hij overdreef niet.

In vijf minuten vatte Jay voor presentator de beweging samen die wij de afgelopen vijf jaar samen met zestigduizend leden opbouwden.

In het interview benadrukte Jay het belang van jullie: de leden. En hij legde uit waarom De Correspondent advertentievrij is, hoe we constructieve journalistiek bedrijven en waarom we naar het Engels willen uitbreiden.

Je kunt het interview op de site van The Daily Show of op vrijdagavond 7 december om 19.50 uur bij

‘Het eerste robotinterview ooit’

Jessica Best, Alexa Sonnenfeld en Zainab Shah van het The Correspondent-campagneteam op de tribune van The Daily Show. Foto Martijn van Dam / Momkai

De avond begon in het appartement van Jay, waar een te grote auto ons oppikte en naar de studio bij bracht. Als zijn escorte liepen we achter Jay de artiesteningang van het gebouw in.

In een kleine kamer vol snoep en chips aten we ons misselijk van de zenuwen. Tien minuten voor het interview werd Jay naar de visagie afgevoerd. Hij bezwoer ons dat het goed zou komen en liep onder luid applaus de set op. Een producer parkeerde ons in de coulissen, waar we in spanning toekeken.

Bijzonder detail: Noah mocht op doktersadvies niet praten. Daarom gebruikte hij een spraakcomputer. Ook backstage, tijdens de begroeting.

Ondergetekende, Jay Rosen, hoofdredacteur Rob Wijnberg en presentator Trevor Noah backstage bij The Daily Show. Foto: Harald Dunnink / Momkai

‘Praat alsjeblieft zo veel mogelijk’, zei Trevor via zijn telefoon tegen Jay. Maar de spraakcomputer verhinderde de presentator niet om wervend ‘Join The Correspondent’ te zeggen.

En na afloop: ‘We hebben geschiedenis geschreven, Jay.’

‘Dit was het eerste robotinterview ooit in een latenightshow.’

We zijn heel benieuwd wat jullie ervan vinden.

Vimeo
Bekijk hier alvast een video die Harald Dunnink achter de schermen maakte tijdens de opnames van The Daily Show