In de zomer van 2010 raakte ik op Twitter met Vrij Nederland-redacteur Tim de Gier aan de praat over boeken. Na een paar tweets opperden we een  te beginnen, ‘met sigaren, ranzige cafés en veel te emotionele discussies’. We vroegen onze favoriete boekverkoper, Toine Donk, om mee te doen. Hij vond een studio in een antikraakappartement in een zorgcentrum te Amsterdam-Noord. We bespraken Clausewitz van Joost de Vries, kozen een jingle van Bob Dylan en hadden vrijwel geen luisteraars.

Maar in ieder geval twee: Daniël van der Meer en NRC-columnist Bas Heijne. Zij spanden samen en haalden ons voor een liveshow naar het Amsterdamse grachtengordelbastion De Rode Hoed, waar Daniël destijds werkte. We nodigden naast Bas nog twee gasten uit - rapper Pepijn Lanen van De Jeugd van Tegenwoordig en schrijver Hanna Bervoets. We plaatsten het evenement op Facebook en op een maandagavond in mei 2011 bleek honderdzestig man het interessant genoeg te vinden om te komen opdagen.

Van De Rode Hoed mogen we voortaan elk seizoen vijf keer langskomen. Daniël en Toine hebben ondertussen het literaire tijdschrift opgericht.

Afgelopen vrijdag openden we het derde Literaturfest-seizoen. De programmering was per ongeluk vrij extreem, omdat er twee Amerikaanse supersterren in het land waren. Opeens zaten humorist David Sedaris en schrijver Donna Tartt aan tafel en was de Rode Hoed met 450 verkochte kaartjes helemaal vol. Das Pop-zanger Bent van Looy vertelde over JD Salinger en speelde twee liedjes. plaats ik de videos van deze interviews in mijn tuin.

Daniël van der Meer, Toine Donk, Bent van Looy, ondergetekende en Tim de Gier voordat Literaturfest XII begint. Foto: Joost Bastmeijer

Maar eerst interviewen we aanstaande zaterdag tijdens een speciale Literaturfest-editie de oud-pornoactrice en auteur van Het Juliëtte Genootschap Sasha Grey (1988). Zij is voor een promotietour even in het land en samen met Peter Buwalda hebben we een Amsterdamse kerk afgehuurd om over haar favoriete boek te praten: Vochtige Streken van   

Update (23:40): het evenement met Sasha Grey is inmiddels uitverkocht.