Het afgelopen jaar werkte ik aan over tweede kinderen en tweede keren: De tweede – Over het zijn en krijgen van een tweede kind. Wanneer ik dat aan mensen vertelde, viel me op: over dit onderwerp heeft iedereen wel een verhaal.

Zo hoorde ik over jeugdherinneringen aan broers en zussen – over bondgenootschappen, ruzies en na-aperij; en over verantwoordelijke oudste zussen en rebelse jongste broertjes en andersom. Ook werd ik deelgenoot gemaakt van de zaken die enig kinderen zich afvragen – ben ik een bofkont of ben ik iets misgelopen?

En daar hielden de associaties niet op: een collega vertelde over zijn langgekoesterde wens om een literaire prijs in het leven te roepen voor tweede boeken – een groot gemis in een landschap dat louter debutanten- en oeuvreprijzen lijkt te bevatten.

Het schrijven en opnemen van een tweede album, hoorde ik, is voor veel muzikanten een stuk ingewikkelder dan het debuutalbum. En een ruimtevaartfan die ik ken begon prompt over Buzz Aldrin, de tweede man op de maan.

Het opnemen van een tweede album is voor veel muzikanten een stuk ingewikkelder dan het debuutalbum

Daar zijn we voorlopig dus nog niet over uitgepraat. Reden genoeg om een avond te organiseren rondom de tweede. Een avond waarin we het tweede kind en de tweede keer op de eerste plaats zetten – en op het podium. Een avond met verhalen en interviews, en genoeg tijd voor iedereen om na afloop verder te praten.

Dus dat gaan we doen: in het Utrechtse TivoliVredenburg presenteert De Correspondent op dinsdag 26 februari ‘De eerste avond over het tweede kind’.

Ernst-Jan Pfauth, oprichter van De Correspondent en bijna-vader van een tweede, is gastheer. Hij interviewt ondernemer Nina Pierson – de kersverse moeder van twee werkt aan een boek over moederschap – en kunstenaar Brian Elstak, die vorig jaar zijn tweede kinderboek publiceerde, Trobi. Correspondent Arjen van Veelen draagt een column voor over zijn twee kinderen, en zijn oma die er veertien kreeg. En zelf lees ik voor uit mijn nieuwe boek, De tweede.

De avond vindt plaats in zaal Cloud 9 in De deuren gaan om 19.30 uur open, het programma begint om 20.00 uur. Om uiterlijk 21.30 sluiten we af en gaat de bar open. Een kaartje kost 14,95 euro en kun je bestellen Als Correspondentlezer krijg je 2,50 euro korting: voer aan het eind van het bestelproces de code ‘detweede’ in.

Kom ook! En neem vooral je broer, zus, zoon, dochter, vader of moeder mee. Of een andere tweede.

De tweede – Over het zijn en krijgen van een tweede kind Hoe is het om een kind te krijgen wanneer je er al een hebt? Wat betekent het om de tweede te zijn in een wereld die draait om de primeur? In het boek 'De tweede' neemt Lynn Berger je mee in haar fascinerende zoektocht om het tweede kind en de tweede keer beter te begrijpen. Lees hier meer over ‘De tweede’

Meer lezen?

Met kleine kinderen duurt een dag eindeloos, maar een jaar vliegt voorbij Ouders besteden zo’n dertig tot veertig uur per week aan de zorg voor hun kleine kinderen. Dat is veel tijd, maar minstens zo ingrijpend is wat kinderen doen met de manier waarop hun ouders de tijd beleven. Lees het verhaal van Lynn hier terug

Toen waren er ineens twee (en dit doet een broertje of zusje met nummer één) De meeste mensen die kinderen krijgen, krijgen er twee of meer. Leuk, want dan kunnen ze samen spelen. Tegelijkertijd vertellen we elkaar al zeker een eeuw horrorverhalen over rivaliteit tussen broers en zussen. Als je kind een broer of zusje krijgt, wat krijgt ze dan eigenlijk? Lees het verhaal van Lynn hier terug