Waarom ik besloot mijn interview met Tucker Carlson van Fox News openbaar te maken

Rutger Bregman
Correspondent Vooruitgang
Still uit de video van Now This

Vorige week maandag, 11 februari, werd ik geïnterviewd door de invloedrijke presentator Tucker Carlson van de Amerikaanse televisiezender Fox News. Het interview werd niet uitgezonden, waarna ik besloot om zelf een opname vrij te geven. Dit waren mijn overwegingen.

Vorige maand was ik te gast op het World Economic Forum, de jaarlijkse bijeenkomst van de mondiale elite in het Zwitserse skiresort Davos. Tijdens een panel over de ‘kosten van ongelijkheid’ merkte ik op dat er van alles werd besproken tijdens de conferentie, behalve het ene onderwerp waar het echt over zou moeten gaan. Belastingen.

Mijn werd veel bekeken, waarna interviewverzoeken van over de hele wereld binnenstroomden. Een van die verzoeken kwam van de Amerikaan Tucker Carlson, momenteel de populairste presentator van de radicaal rechtse televisiezender Fox News. Carlson wilde mij feliciteren met mijn speech, waarin ik de ‘globalist elites’ volgens hem zo goed te kijk had gezet.

Ik twijfelde of ik moest ingaan op het verzoek. Ik ben – zacht uitgedrukt – geen fan van Carlson en Fox News en had geen zin om me voor hun karretje te laten spannen. In zijn televisieprogramma’s benadert Carlson zijn gasten heel agressief en verspreidt hij voortdurend leugens over immigranten. Neonazi’s lopen niet toevallig met hem weg.

Youtube plaatst cookies bij het bekijken van deze video Bekijk video op Youtube
In dit filmpje legt de Amerikaanse website Vox.com helder uit wat de methode is van Carlson, en waarom neonazi’s zo’n fan van hem zijn.

Bovendien ging mijn kritiek op de miljardairs in Davos net zo goed op voor Carlson en Fox News. De zender is in handen van de steenrijke Murdoch-familie, geleid door mediatycoon Rupert Murdoch (1931), Donald Trump. Carlson is jaren ‘senior fellow’ geweest bij het Cato Instituut, een Amerikaanse denktank die wordt gefinancierd door miljardairs en al tijden pleit voor lagere belastingen en een kleinere overheid.

Uiteindelijk besloot ik het interviewverzoek te accepteren, maar nam ik me ook voor om Carlson te wijzen op zijn hypocrisie. Om twee uur ’s nachts (acht uur ’s avonds in New York) zat ik zenuwachtig in een Amsterdamse studio, klaar voor het gesprek. Het liep uit op een scheldpartij door Carlson, die duidelijk not amused was door mijn kritiek.

Youtube plaatst cookies bij het bekijken van deze video Bekijk video op Youtube
Bekijk het filmpje van mijn interview met Carlson hier.

Fox News besloot het interview niet uit te zenden, maar ik had zelf wel een opname van het gesprek. Vervolgens zat ik te dubben of ik die openbaar zou maken. Dat ik dit uiteindelijk heb gedaan, heeft alles te maken met het onderwerp, dat naar mijn idee bovenaan de politieke agenda zou moeten staan.

Dat neemt niet weg dat er praktische vragen waren (zullen ze me voor de rechter slepen?) en ook inhoudelijke twijfels. Minstens één ding had ik beter moeten doen. Toen Carlson me vroeg hoe hij beïnvloed wordt door de Murdochs en andere miljardairs, had ik eigenlijk de Amerikaanse linguïst Noam Chomsky moeten citeren. Jaren geleden, toen Chomsky een vergelijkbare vraag kreeg, antwoordde hij:

‘Ik weet zeker dat je gelooft wat je zegt. Maar wat ik zeg is dat als je iets anders had geloofd, je niet had gezeten waar je nu zit.’

Carlson volgt natuurlijk geen dagelijkse dictaten op van de Murdochs. Maar als hij niet hetzelfde ultrarechtse wereldbeeld had, en bereid was om dit te verkondigen, had hij die baan als Fox News-anchor nooit gekregen.

Tot slot vroeg ik me af of ik niet te verwaand en brutaal was geweest tijdens het interview. Of het niet onbeschoft was om Carlson zo stevig te interrumperen. Dit is normaliter niet de manier waarop ik gesprekken wil voeren.

De afweging die uiteindelijk de doorslag gaf, was dat het gesprek ging over een onderwerp dat iedere dag in het nieuws zou moeten zijn: de gapende welvaartskloof. Het is Fox News jaren gelukt om de aandacht af te leiden van die enorme ongelijkheid, mede met verhalen waarin immigranten de zondebok zijn. Dat is een heel lucratief bedrijfsmodel gebleken.

Ik denk dat dit filmpje kan helpen om de écht belangrijke onderwerpen op de agenda te houden. Namelijk: de corrumperende werking van geld in de Amerikaanse politiek, de extreme ongelijkheid in de wereld van vandaag, en de grootschalige belastingontwijking door de allerrijksten. Ik ben benieuwd wat jullie vinden.