Beste,

‘Alles komt samen, terwijl alles uit elkaar valt.’

Deze uitspraak van de Amerikaanse klimaatactievoerder spookt nu al maanden door mijn hoofd. Ik ben sinds oktober met verlof om een boek te schrijven over de wereldwijde opwarming en wat we daaraan kunnen doen. Van een afstandje sla ik het Nederlandse klimaatdebat gade, en duidelijker dan ooit zie ik twee tegengestelde krachten aan het werk: die van verandering en die van behoud.

Als dat wat plechtig klinkt, blijf nog een halve minuut lezen: dit gaat ergens heen.

Eerst de kracht van verandering. Overal in Nederland en daarbuiten komen mensen in actie om een leefbare aarde af te dwingen. Ze werken aan alternatieven in hun buurt, in hun organisatie of in de politiek.

Dwars door alle oude verbanden en generaties heen ontstaat iets nieuws. Jongeren gaan in duizendtallen de straat op om meer actie te eisen van de politici. Duurzame alternatieven worden continu goedkoper en aantrekkelijker. Alles komt samen.

Waarom ik zondag meeloop in de Klimaatmars

Maar intussen blijft het establishment taai en onbuigzaam. De rechter heeft de Nederlandse overheid al vaak op de vingers getikt vanwege haar lakse klimaatbeleid, maar aan het slakkentempo waarin het kabinet maatregelen neemt, is niets veranderd.

Ontkenners blijven intussen hun oude liedje zingen. Waar deze krachten van behoud op aansturen, door onkunde of onwetendheid, is de vernietiging van de leefbaarheid van deze planeet. Alles dreigt uit elkaar te vallen.

Twee tegengestelde maatschappelijke krachten en een wereldwijde klimaatcrisis: het is een keiharde strijd.

Overal komen mensen in actie om een leefbare aarde af te dwingen

Deze zondag gaan duizenden mensen de straat op om een veilige toekomst te eisen voor zichzelf en hun kinderen. Ze zijn niet alleen tegen het behoud van het systeem dat ons steeds dieper in de klimaatcrisis stort, ze zijn vooral ook voor een leefbare aarde, voor schone lucht, voor eerlijk klimaatbeleid.

Omdat ik die ideeën deel, loop ik deze zondag mee in de Klimaatmars in Amsterdam, en wil ik jou oproepen hetzelfde te doen. reizen mensen samen naar de hoofdstad. Kom ook, en laten we er een feest van maken.

Op vind je meer informatie. En in lees je waarom al onze acties samen er zo veel toe doen.

Tot dan,

Jelmer

P.S. Op De Correspondent lees je binnenkort meer over m’n boek!