Beste,

Je zal maar kandidaat voor de Provinciale Staten zijn en dan woensdagavond op RTL horen dat de campagne nu van start gaat. Met een tussen acht landelijke fractievoorzitters, die niet eens kandidaat voor de Eerste Kamer zijn.

Zeven politieke leiders en Klaas Dijkhoff (VVD), in de woorden van Geert Wilders ‘Rutte’s assistent’. Die werd volgens een snelle kijkerspeiling winnaar van het debat – een dubieus terugkerend onderzoekje. Wat is winnen? Op welke gronden? Uitmelk-tv op z’n domst.

Eén ding werd duidelijk: voor de landelijke politiek is aanpakken van ‘klimaatopwarming’ en wie welke oplossing betaalt de hete brij waar iedereen omheen draait. Gelukkig kan je met dat criterium ook best provinciaal stemmen. Met een beetje moeite.

De rekening

Woensdag presenteren het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving hun analyses van het voorlopige Klimaatakkoord. Wat werkt en wat kost het?

Dat zal de laatste voor de Provinciale Statenverkiezingen ongetwijfeld bepalen. Afgaande op de tv-woorden zullen VVD en CDA wat nuchter brommen en GroenLinks, D66 en ChristenUnie er harder aan trekken.

De coalitie van deze vier partijen zal pas gaan botsen nadat de schade is opgenomen en te zien valt of en hoeveel zetels er in de Eerste Kamer bij moeten worden gezocht voor een meerderheid.

Baudet en zijn mantelorganisatie Forum voor Democratie zal het allemaal onzin noemen. PVV en SP houden zich sceptisch op de vlakte. En de PvdA? Die was er donderdag wat stil over.

Overigens dreigt de zittende regeringscoalitie onderweg haar meerderheid in de Eerste Kamer te verliezen. Dat is een

Op campagne

Zowel GroenLinks als de PvdA krijgen meer concurrentie van D66 als het aan de nieuwe leider Rob Jetten ligt. Wie af en toe uitziet naar grotere, principiële werd maandag op z’n wenken bediend in de Haagse sociëteit De Witte.

Jetten was bevlogen en on-Haags duidelijk over het klimaat, Europa, te grote inkomensverschillen en andere vormen van (te grote)

Tom-Jan Meeus wees in zijn op een vergelijkbaar principieel en het voor het huidige CDA verrassende betoog van minister enige tijd geleden. Ook hij wil de extreme beloningsverschillen te lijf om Nederland te redden.

Dichtgetimmerde regeerakkoorden, Jetten is er niet voor. Durf maar open debatten te voeren. Over de boze buitenwereld, die democratie als een onnodig station behandelt, was de opvolger van Pechtold nog wat kort van stof.

Een geheel andere stijl van campagnevoeren hanteert DENK. Na een Kamerdebat over integratie zette de partij een online dat zeer intimiderend was voor GroenLinks Kamerlid Zihni Özdil. Dat doet DENK wel vaker met collega-Kamerleden van Turkse afkomst die een andere kijk op het Turkije van Erdogan hebben.

Voorman Kuzu had overigens een punt toen hij dat hij bij Goedemorgen Nederland van WNL slechts ‘gast’ was en niet, zoals andere voorlieden, ‘hoofdredacteur voor een dag’.

De Tweede Kamer nam intussen een voorstel aan om een mini-enqûete te houden over de (buitenlandse) financiering van moskeeën. DENK stemde tegen: ‘Moskeeën hebben steun en vertrouwen nodig en geen ondervraging.’

Provinciaal stemmen

Het gaat op 20 maart bij de verkiezing van de nieuwe Provinciale Staten deels om dezelfde onderwerpen als voor een denkbeeldige Tweede Kamer. Maar hoe bijvoorbeeld klimaat- en verkeerszaken regionaal worden aangepakt kan sterk verschillen.

Als in Amsterdam snel dichtgaat, dan is dat een landelijke beslissing. Dan kan je via een Provinciale Staten-stem invloed uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer. Je kan ook nagaan hoe partijen in de provincie Noord-Holland omgaan met CO2-producerende industrie en vervuiling vs. vergroening van het leefklimaat.

Ik vond het dat voor zes provincies is gemaakt (met verwijzing naar andere stemhulpen voor de rest van Nederland) nuttig om inzicht te krijgen in de standpunten van de

En zelfs voor de waterschappen, die weinig gepolitiseerd zijn, is een nuttig gemaakt waarmee je in een kwartiertje je eigen intuïtieve standpunten kan vergelijken met die van de bij jou meedoende partijen.

Onbeheersbare overheid

Het is een hardnekkig verschijnsel. De overheid die de overheid niet aankan. Deze week weer een paar taaie voorbeelden.

1. Het lijkt op een vlucht voorwaarts. De staat heeft decennia miljarden verdiend aan het Groningse gas. Het duurde jaren voordat werd erkend dat het te veel en te snel is geweest – duizenden huizen raakten geblesseerd door aardbevingen. Nu is tot een besloten, maar eerst moeten de reparaties op gang komen. Begin rond sint-juttemis.

2. De minister van Financiën (Dijsselbloem nog) heeft de Kamer voor de gek gehouden toen hij deed alsof hij streng optrad tegen privacyschendingen door het Het BKR schreef zelf de antwoorden op Kamervragen.

3. Minister Koolmees is niet de eerste minister van Sociale Zaken die hard bij uitkeringsmoloch UWV. Steeds lekken medewerkers naar de pers over onbeheersbare ICT-projecten en andere taken die niet onder controle zijn. Weer vier extra ICT-adviseurs erbij. De vorige UWV-directeur is nu zorgminister (Bruins).

4. De Tweede Kamer ligt overhoop met ja, met wie, over de renovatie van de Kamer en de omringende gebouwen op het Weinig genoemde rode draad: de Rijksgebouwendienst is veelzeggend veranderd in het Rijksvastgoedbedrijf. Exploitatie in plaats van rentmeesterschap van historische gebouwen. Weg deskundigheid. Een Fyra in het gezicht van de democratie.

5. Vorige week kocht de staat zich invloed bij KLM. Maar de markt is nog wel het dominante allesdoekje. Veel hangt daarbij af van een rechtvaardige marktmeester. Wat dat betreft tast de Autoriteit Consument en Markt nogal eens in het duister. Het is hoog tijd dat tegen het licht wordt gehouden waar die averechts werken: in de zorg, in de pers, in de kunsten en bij de meeste andere nauwelijks vrijwillige zzp’ers.

Macron op campagne

De Franse president heeft de Gele Hesjes-beweging geleidelijk uit het nieuws gekregen door onvermoeibaar het land in te trekken en uren te debatteren met lokale volksvertegenwoordigers.

Deze week opende hij zijn campagne voor de Europese verkiezingen met een in kranten verspreid over de hele EU. Daar was allerlei kritiek op mogelijk. Wie is hij dat hij een continent van 500 miljoen mensen toespreekt? Is het verstandig het populisme of de verdoemenis tegenover elkaar te stellen?

Bijzonder was niettemin dat een leider zijn ideeën aan alle burgers – dus kiezers – van de EU voorlegde. Macron doorbrak de puur binnenlandse campagnes voor het Europees Parlement van vroeger. Wie beweert dat er geen Europees debat is moet nu niet klagen.

Een Europawijd debat. Het kan dus toch.

En ten slotte ...

... blijkt Nederland weg te zakken als het gaat om de rol van vrouwen in het parlement: 33,8 procent, tegen koploper Zweden met 46,7 procent. komt beter voor de dag met 41,7 procent vrouwen in de regering. Spanje is daar koploper met 52,4 procent.

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Elke zaterdag mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in!