De stripclubmanager, zijn vieze broer, hun anorectische moeder en obese vader Op zijn dertiende vroeg Shawney zijn pa om kniebeschermers voor zijn bar mitswa. Hij kreeg een lapdance. Shawney Cohen, een sullige man met ambities als filmmaker, werkt dan ook - in afwachting van zijn grote doorbraak - in de stripclub van zijn vader. In plaats van het draaien van diepgravende documentaires haalt hij beroepsmatig ruziënde strippers uit elkaar en organiseert hij olieworstel-avonden. Gedurende een aantal jaar legde Shawney het leven van zijn disfunctionele familie vast. Zijn moeder heeft anorexia, en is zo broos dat ze met een val tijdens het schaatsen gelijk haar heup breekt. Zijn vader is zo dik dat hij een maagverkleining laat uitvoeren, omdat hij niet meer normaal kan lopen. Vader redt graag strippers en hoeren die aan de drugs zijn geraakt, maar voor zijn eigen familie is hij alles behalve zorgzaam. Zo weigert hij de anorexia-behandeling van zijn vrouw te betalen; in plaats daarvan koopt hij een nieuwe koelkast. En dan is er nog de broer van Shawney, een eersteklas viezerik die tegen wil en dank een relatie aanknoopt met een van de strippers. The Manor is een documentaire die minstens zo grappig als tragisch is. Wees snel, want hij is maar tot 1 april beschikbaar op Uitzending Gemist. (Vera Mulder) The Manor (75 minuten)

  De financiële sector verrot? Dan beginnen we toch zelf een bank! Een tijd geleden deelde ik met jullie mijn belangrijkste goede voornemen van 2014: wisselen van bank. Niet omdat ik ontevreden ben met de rente op mijn spaargeld, maar omdat je geld stallen een vorm van stemmen is. Wil ik dat mijn centen gaan naar investeringen in wapens, of naar zaken waar ik achter sta? Een no-brainer, dus de nieuwe rekening is aangevraagd en de overstap in de maak. Maar het kan natuurlijk radicaler, bewijst oud-bankmedewerker Jan Brink: hij was de verrotte bankwereld zat en begon zijn eigen bank, De Financiële Coöperatie (DFC). Een bank voor en ván de klanten. Nu blijkt een bank opzetten nog zo makkelijk niet, laat dit prachtige portret in Vrij Nederland zien: terwijl de toezichthouders jarenlang te soepel zijn geweest, doet De Nederlandsche Bank nu opeens veel strenger. Uit goede bedoelingen, vast en zeker, maar ironisch genoeg maakt de DNB verandering in de sector zo juist extra lastig. En dat alle klanten over alles mee willen beslissen, maakt het er allemaal ook niet gemakkelijker op. Een aanrader. (Rob Wijnberg) Een bank waar je geen nummer bent (4.900 woorden)

  Hoe Kenia won van het Internationaal Strafhof in Den Haag In het Internationaal Strafhof in Den Haag loopt een rechtszaak tegen de Keniaanse president Uhuru Kenyatta en zijn vice-president William Ruto. De mannen worden verdacht van het aanzetten tot etnisch geweld in Kenia, na de verkiezingen in 2007. Maar de zaak dreigt een enorme domper voor het Strafhof te worden - en legt op veel manieren bloot waarom het rechtsorgaan niet werkt. In dit stuk reconstrueert Afrika-correspondent Tristan McConnell op inzichtelijke wijze hoe de Keniaanse leiders het Strafhof hebben ondermijnd en hoe de aanklacht hen zelfs heeft geholpen om in 2013 aan de macht te komen. Kenyatta en Ruto lijken het perfecte script te hebben geschreven voor winst tegen het Strafhof. (Maite Vermeulen) How Kenya took on the International Criminal Court (2.100 woorden)

  Waarom je in Silicon Valley op je 35ste al oud en afgeschreven bent Als je het wilt maken in de ict-wereld moet je in Silicon Valley zijn. Jonge hippe bedrijven hopen met een nog niet winstgevend product de aandacht te trekken van rijke venture capitalists of internetreuzen als Google en Facebook die er lustig op los kopen (meest recente voorbeeld: Facebook dat voor 2 miljard dollar virtual reality-brillenmaker Oculus VR overneemt). Zoveel nerd-talent levert ook een rare cultuur op, blijkt uit dit interessante stuk in The New Republic. De schrijver onderzoekt waarom het voor oudere werknemers (en oud is hier alles boven de 35) zo moeilijk is zich te handhaven. De bewijsvoering van de auteur blijft wat anekdotisch, maar hij levert een fascinerend inkijkje in een gezichtsbepalende cultuur op die geobsedeerd is met jong blijven. (Dimitri Tokmetzis) The Brutal Ageism of Tech. Years of experience, plenty of talent, completely obsolete (7.000 woorden)

  Te land, ter zee, in de lucht en online Sinds 2011 zet het Nederlandse ministerie van Defensie vol in op cyberwar. Met tientallen miljoenen euro's bouwt het leger defensieve én offensieve capaciteiten op om Nederland klaar te stomen voor wat wel de oorlogsvoering van de 21ste eeuw wordt genoemd. In Vrij Nederland staat deze week een uitgebreid artikel over het nieuwe militaire slagveld cyberspace, waar staten verwachten dat zij toekomstige oorlogen zullen uitvechten. Aan het woord komen legercommandanten, ethici en trainers van de cybersoldaten, waardoor het artikel mooi de vele juridische en ethische dilemma's van cyberoorlog blootlegt. (Maurits Martijn) Het Nederlandse Cyberleger (4.800 woorden)