Beste,

Vandaag zou de eerste dag met z’n 27’en in de EU zijn. De Britten zouden het ruime sop hebben gekozen en als wereldmacht handelsverdragen sluiten met de andere groten der aarde.

Maar ze stonden gisteren nog te oreren in het Lagerhuis. Daar bracht premier Theresa May voor de (voorlopig) laatste keer haar uittredingsakkoord met de EU27 in stemming.

En weer het Huis haar akkoord (344 tegen 286 stemmen). Maandag bespreken de Commons wat zij wel willen. Op 10 april neemt een extra EU-top de stand op.

Brexit: 12 april

De sfeer was bizar vrijdag. Premier May had haar laatste kaart gespeeld: zij beloofde af te treden als haar deal werd aangenomen. Zelfs dat hielp niet.

Een aantal harde brexiteers (waaronder Jacob Rees-Mogg en Boris Johnson) had eieren voor hun geld gekozen. Toch maar liever May’s Brexit dan geen Brexit. Met als bonus een kans op het premierschap.

Als May goedkeuring voor haar akkoord had gekregen, dan had zij tot 22 mei om het wettelijk te regelen. Nu het weer ‘Nee’ was in het Lagerhuis heeft zij tot 12 april om langer uitstel van een eventuele uittreding te vragen.

Dat zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk aan de verkiezingen voor het Europees Parlement in de tweede helft van mei mee zou moeten doen. Dat wil eigenlijk niemand in het Huis.

Wat dan overblijft is een harde Brexit. Zonder afspraken.

Brexit: hard of toch soft?

Maandag praat het Lagerhuis verder. De

- Een langdurig uitstel van Brexit, met onderhandelingen voor een nieuw akoord;

- Soft Brexit, uittreding 22 mei met akkoord en nieuwe Politieke Verklaring van EU27 en Verenigd Koninkrijk; richting: VK en EU in douaneunie.

- In beide gevallen kan May nieuwe uitschrijven en/of het Huis besluiten de uiteindelijke oplossing weer onderwerp te maken van een referendum.

Ook al krijgt iedereen aan beide zijden van het Kanaal een beetje genoeg van dit gebrexit, als het Verenigd Koninkrijk eruit is, zijn de concurrenten van de EU sterker. zal het Verenigd Koninkrijk ook binnen de EU missen.

De EU rekent intussen steeds meer op een En waarschuwt brexiteers dat er in dat geval geen snelle minideals op deelonderwerpen worden gesloten om de ergste schade te voorkomen.

Na de Provinciale Statenverkiezingen 2019

Op de winst van Forum voor Democratie (FvD) in de Provinciale van vorige woensdag, is veel nabeschouwd. Maar in de Staten moest men aan de slag: van gedeputeerden vormen.

Forum zegt graag te willen meebesturen. In Zuid-Holland, Noord-Holland en Flevoland werd FvD de grootste. In de andere negen provincies hoort de partij bij de grootste drie.

Forumvoormannen Baudet en Hiddema hebben duidelijk gemaakt dat hun PS-winst vooral hun doel diende in de Eerste Kamer invloed te krijgen. Dat lukte; zij worden daar

Wat de Forum-Statenleden willen, moet blijken in de gesprekken die nu gaan beginnen. De provinciale programma’s van FvD zijn niet te vinden.

Collega-correspondent Jesse Frederik dook in het landelijke van Forum voor Democratie. Hij rekende, zo goed als dat ging op grond van tamelijk vage plannen, wat het gaat kosten, en of dat geld ook wordt binnengehaald (niet helemaal).

Forum beheerste wel een paar nieuwscycli deze week met het openen van een tegen ‘linkse indoctrinatie’ op scholen en universiteiten. Amsterdam komt met een meldpunt waar men leerkrachten kan maken.

Trumps triomf

De Amerikaanse president ging nadat het langverwachte Mueller-rapport inzake mogelijke samenspanning met de Russen niet was vrijgegeven.

De speciale onderzoeker Robert Mueller had zijn rapport overhandigd aan de minister van Justitie William P. Barr, die er vervolgens een korte brief over schreef aan het Congres.

Strafbare feiten van de president waren niet aangetoond. Democraten zaten met het dilemma: blijven vragen om publicatie van of door naar hun eigen voorstellen en een nieuwe ronde in 2020?

Tot Barr gister dat hij het hele rapport half april of eerder zou vrijgeven. Nadat alles wat vertrouwelijk moet blijven was weggelakt.

Het wordt een tussen de Democraten en Trump plus de Republikeinen of geen essentiële gegevens onleesbaar zijn gemaakt.

Buitenlandse partijfinanciering

37 leden van het Europees Parlement, onder wie Sophie in ’t Veld (D66), roepen in een brief Eurocommissaris Frans Timmermans op om actie te ondernemen tegen ongewenste buitenlandse financiering van politieke partijen.

Aanleiding is een dat stelt dat Amerikaanse (christelijke) ultraconservatieven de afgelopen jaren 50 miljoen dollar hebben geschonken aan Europese populistische partijen.

Het gaat om dezelfde miljardairs die Trump in het zadel hebben geholpen. Begunstigde politieke bewegingen zouden onder meer te vinden zijn in Italië, Hongarije, Polen, Spanje en Servië.

Minister Ollongren heeft dat zij de regels wil aanscherpen voor partijfinanciering door donaties van buiten de EU te verbieden. Nu kan dat nog.

WW-export: nog even niet

Nederland kwam in de EU met de schrik vrij. In een Kamerdebat had minister Koolmees (Sociale Zaken) uitgelegd dat hij had tegen de uitbreiding van de Europese regeling die het EU-burgers mogelijk maakt hun WW-uitkering mee te nemen.

Dat recht zou worden uitgebreid van drie tot zes maanden. Maar de vereiste bleek er voorlopig niet te zijn. Nederland en Duitsland zijn tegen, andere landen hadden andere bezwaren tegen de voorgestelde regeling.

En ten slotte...

... meldde het dat Nederlanders minder optimistisch zijn over de economie en hoe het in het land gaat. Er zijn aanwijzingen dat er meer spanningen zijn tussen groepen en mensen. Maar de meeste mensen doen er zelf niet aan mee.