Kom op 5 mei naar de Godwinlezing in Artis over mensenrechten in het digitale tijdperk
Een lezing waar het heden wél mag worden vergeleken met de Tweede Wereldoorlog: dat is de Godwinlezing die De Correspondent met Bits of Freedom en Artis organiseert. Dit jaar spreekt mensenrechtenjuriste Nani Jansen Reventlow.
Aanstaande Bevrijdingsdag, op zondag 5 mei, organiseert De Correspondent samen met de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom en Artis voor de zesde keer de Godwinlezing. Dit jaar wordt de lezing gegeven door Nani Jansen Reventlow, directeur van het Digital Freedom Fund (DFF).
In haar lezing zal zij vertellen over het belang en de kracht van strategische rechtszaken vóór privacy. Zoals het Nederlandse initiatief Urgenda met succes de staat aanklaagde omdat die burgers niet genoeg beschermde tegen de risico’s van klimaatverandering, zo ontdekken burgers en activisten dat zij op deze manier, via de rechter, ook de digitale rechten voor veel mensen kunnen waarborgen. Nani is voorvechter en aanjager van deze ontwikkeling.
Nani (1978) woont in Berlijn, is advocaat en verantwoordelijk voor een aantal baanbrekende overwinningen in de rechtszaal op het gebied van vrijheid van meningsuiting. Naast haar directeurschap van DFF is zij ook verbonden aan het Berkman Klein Center for Internet & Society van Harvard University en doceert zij recht aan Columbia Law School.
Ze is de zesde persoon die de Godwinlezing houdt. Eerdere sprekers waren Amade M’charek, Maxim Februari, Herman van Gunsteren, Cory Doctorow en Hans de Zwart.
Godwin: elke discussie eindigt met de Tweede Wereldoorlog
De titel Godwinlezing verwijst naar de ‘wet van Godwin’, de internetwijsheid die stelt dat iedere online discussie uiteindelijk uitmondt in een discussie over de Tweede Wereldoorlog, Hitler of nazi’s. Een wet die ervoor gezorgd heeft dat er een taboe rust op vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog – wie het aandurft de verwijzing te maken, krijgt een ‘Godwin’ naar zijn hoofd.
Bits of Freedom wil met de Godwinlezing dat taboe doorbreken. ‘Een abstract begrip als privacy is makkelijker te begrijpen als je kijkt naar wat er met mensen gebeurt als ze in een extreme situatie zónder privacy terechtkomen’, zegt directeur Hans de Zwart. ‘Volgens Primo Levi, een overlever van Auschwitz, was alleen kunnen zijn in het kamp schaarser en kostbaarder dan brood. Als je dit uitlegt, kunnen mensen hopelijk beter inzien welke vrijheden ze op dit moment langzaam aan het opgeven zijn.’
Ik sluit mij daar namens De Correspondent voor het zesde jaar op rij bij aan. Het verleden kan het heden inzichtelijk maken. Niet omdat de geschiedenis zich op identieke wijze herhaalt, wel omdat er belangrijke lessen uit te trekken zijn.