De mythe dat het internet ooit vrij was – en nog vier verhalen om te lezen of te luisteren
Deze week een korte nieuwsbrief met vijf lees- en luistertips.
1. De mythe van het vrije, blije internet. Volgers van mijn nieuwsbrief weten dat ik nogal gecharmeerd ben van Evgeny Morozov, in mijn ogen de belangrijkste denker over digitale technologie. Ook in dit (ietwat stroef vertaalde) artikel uit NRC wijst hij op een aantal hardnekkige denkfouten en mythes over het ‘internet’. Daar is, schrijft Morozov, niets ‘virtueels’ meer aan, nu duidelijk is dat de grote techbedrijven de fysieke wereld zijn binnengedrongen. Alle pogingen om het ‘oude web’ te herstellen zijn naïef, ‘het idee dat “gebruikers” in de jaren negentig enige macht hadden die nu “hersteld” zou moeten worden, is domweg een illusie.’ Nieuwe technologie en wetgeving bieden geen soelaas, schrijft Morozov. Nodig is een nieuwe politiek voor deze nieuwe infrastructuur, ‘met inbegrip van vragen over de politieke economie, de verdeling van het eigendom en de risico’s tussen de verschillende publieke en private spelers’.
2. Het imperium van Rupert Murdoch. The New York Timesmaakte een boeiende en prachtige productie over de Murdoch-dynastie. Ik leerde veel over de verstrengeling van deze familie van media-tycoons met de politieke elite in Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Ga er even goed voor zitten: als lezer ben je uren zoet met dit verhaal. Er is ook een korte versie die zeer de moeite waard is.
3. De invloed van kunstmatige intelligentie. In een interessante podcast van journaliste Kara Swisher praten de prominente onderzoekers Kate Crawford en Meredith Whittaker over kunstmatige intelligentie en dan vooral over de reële risico’s ervan. Het gaat dus niet over terminators en andere vergezichten van types als Elon Musk. Wel goed om te weten is dat beide onderzoekers óók voor de techindustrie werken – Crawford wordt gefinancieerd door Microsoft, Whittaker werkt voor Google. Dat maakt hen minder onafhankelijk dan ze lijken.
4. Is de aandelenkoers van Facebook immuun voor al het negatieve nieuws? Een interessante vraag: vinden de investeerders en aandeelhouders van Facebook de continue stroom van privacyschandalen een probleem? Nee, zegt een financieel analist in dit artikeltje, ‘Investors will continue to gain comfort with the incremental financial risk created by content and privacy concerns’. Samen met collega’s Leon de Korte en Dimitri Tokmetzis ben ik nu bezig om te kijken of we deze stelling kunnen bewijzen – door het verloop van de koers te vergelijken met de geschiedenis van de schandalen.
5. Hebben de Nederlandse winkelstraten echt last van het internet? In een prikkelende column zet Volkskrant-journalist Koen Haegens vraagtekens bij de rol die e-commerce speelt bij de faillissementen en verliezen van grote winkelketens. ‘(...) misschien is het niet internet, maar de financialisering die huishoudt in de winkelstraat. Die trend heeft al in de jaren tachtig zijn intrede gedaan in de economie. In plaats van zich toe te leggen op productieve investeringen proberen ondernemers geld te verdienen met geld – daarbij geholpen door forse schulden en andere financiële instrumenten. Denk aan het gegoochel met faillissementen door private equity. Denk aan de lucratieve handel in vastgoed.’
Tot zover!
Wil je deze nieuwsbrief ook per mail ontvangen? Schrijf je hier in.