Deze juristen willen dat het Internationaal Strafhof in Den Haag de EU vervolgt voor haar migratiebeleid.

Duizenden verdrinkingsdoden heeft de Europese Unie op haar geweten. En daarom zou het Internationaal Strafhof in Den Haag de EU moeten aanklagen. Dat stelt een groep internationale juristen, die deze maandag een 245-pagina’s tellend rapport inleverde bij het Strafhof. Ze roepen het Hof op te onderzoeken of het de EU kan vervolgen wegens de dodelijke gevolgen van haar migratiebeleid.

Het Strafhof, waar zo’n 122 landen bij zijn aangesloten, waaronder de meeste EU-landen, is opgericht om oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide te berechten. Maar alleen als vervolging in de landen waar de misdaden zijn gepleegd niet mogelijk is. De kans op een veroordeling door het ‘court of last resort’ is dan ook klein. De EU zelf heeft de klacht al afgedaan met de opmerking geen wetten te hebben overtreden.

Maar gelijk krijgen via een gerechtelijke uitspraak is niet het per se het doel van advocaten die dit soort ‘strategische’ rechtszaken voeren. Aandacht, en druk op regeringen via de publieke opinie, is minstens even belangrijk. Omdat zulke druk óók kan leiden tot een verandering van het beleid.

Eerder dit jaar reconstrueerde ik een soortgelijke ‘strategische zaak’ tegen Fort Europa: zeventien migranten die een schipbreuk op de Middellandse Zee overleefden, klaagden Italië aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. En ik legde in een explainer de mogelijkheden – en de beperkingen – van dit soort zaken uit.

Lees hier mijn verhaal terug over de zaak van 17 migranten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens Lees hier mijn explainer over ‘strategisch procederen’ tegen Fort Europa Hier lees je hoe ik mijn reconstructie van de rechtszaak maakte In dit artikel van The Guardian lees je meer over het nieuws van deze week