Met gepaste trots kan ik jullie vertellen dat we er een geweldige nieuwe collega bij krijgen! Over een maand begint als managing editor – vrij vertaald: redactiechef – van onze Engelstalige uitbreiding The Correspondent.

Eliza zal een cruciale rol spelen in het opbouwen van onze Engelstalige redactie. Ook zal ze correspondenten gaan helpen bij het bepalen van hun journalistieke missie en ervoor zorgen dat de kennisuitwisseling met jullie – onze leden – zo vruchtbaar mogelijk verloopt.

Eliza’s cv sluit perfect aan op onze ambities

Eliza’s cv leest als de perfecte opmaat voor wat wij hoopten te vinden in een managing editor. Ze schreef inspirerende, oplossingsgerichte verhalen voor CNN Africa. Ze was redacteur bij The Guardian, waar ze leiding gaf aan een wereldwijd netwerk van auteurs. Ook richtte ze op, een journalistiek platform met als doel het westerse beeld van Afrika te verbreden door een podium te geven aan Afrikaanse, vrouwelijke rolmodellen. En het afgelopen jaar werkte ze bij waar ze medeverantwoordelijk was voor de samenwerking tussen journalisten en lezers.

Ze brengt, kortom, precies de juiste kennis, ervaring en waarden met zich mee.

Ze heeft een messcherp gevoel voor de tekortkomingen en blinde vlekken van de traditionele nieuwsmedia, heeft een groot internationaal netwerk en weet waarom het belangrijk is dat journalisten samenwerken met hun lezers.

Ook is ze een warm pleitbezorger van constructieve journalistiek, waarbij de aandacht niet alleen naar problemen, maar ook naar potentiële oplossingen gaat. En niet onbelangrijk: ze is een ondernemer die een eigen platform is begonnen en zo haar idealen in de praktijk heeft gebracht.

Het verbaast ons dan ook niet dat haar ambities als managing editor groot zijn. Want, zo schrijft ze zelf:

‘Het feit dat correspondenten niet de nieuwsagenda hoeven te volgen, maar hun eigen agenda mogen bepalen, kan de journalistiek fundamenteel veranderen. Als we erin slagen een divers en internationaal team te smeden, dat de wereld niet enkel vanuit een nationaal perspectief bekijkt, en het ons lukt de kennis en ervaring van leden over de hele wereld aan te wenden voor onze journalistiek, dan hebben we de mogelijkheid werkelijk voorbij de waan van de landsgrenzen en de clichés uit het nieuws te gaan.’

Lees Eliza’s missiestuk

Mocht je benieuwd zijn naar wat Eliza nog meer wil bereiken, lees dan vooral ook

Als lid van De Correspondent heb je overigens vanaf 30 september toegang tot alle Engelstalige artikelen (en we zullen hoogtepunten van Engelstalige correspondenten ook vertalen naar het Nederlands). Zo plukken alle leden straks de vruchten van Eliza’s werk.

Namens iedereen bij De Correspondent: welkom Eliza!

Meer lezen?

Een update over The Correspondent (met excuses en een blik vooruit) The Correspondent was de afgelopen week negatief in het nieuws. In deze update praten we je bij over wat er is gebeurd. Lees het verhaal hier terug Crowdfundcampagne The Correspondent haalt 2,6 miljoen dollar op dankzij 45.888 leden uit meer dan 130 landen! We hebben het gehaald! Na een ontzettend spannende crowdfundingmaand is The Correspondent werkelijkheid geworden. Het komende halfjaar gaan we onze redactie uitbreiden en de site gereedmaken voor de Engelstalige lancering, halverwege 2019. Lees het verhaal hier terug