Over de erfenis van Julian Assange (en vier andere tips)
Ik schrijf nu hard aan een paar grote verhalen, daarom deze week geen nieuwsbrief maar een kattebel:
Julian Assange wordt door de VS aangeklaagd voor spionage. Aanstaande woensdag vertel ik in De Balie in Amsterdam waarom ik vind dat Assange steun verdient. Gek genoeg vallen veel van zijn oude mediavrienden hem af. De oud-hoofdredacteur van The Guardian legt hier goed uit waarom deze aanklacht een forse bedreiging voor de vrije pers vormt.
Mijn nieuwe collega-datajournalist Reinier Tromp is een interessant project begonnen over de grote politieke trends in Europa. Aan de hand van historische data probeert hij de grote electorale ontwikkelingen van de afgelopen decennia in kaart te brengen. Hij vraag om hulp van lezers en leden, dus neem een kijkje als het onderwerp je interesseert.
Over de EU-verkiezingen gesproken: ik heb hier al vaker Stuk Rood Vlees getipt,het politicologenblog (plus een uitstekende podcast). Als je op zoek bent naar duiding van verkiezingsuitslagen – waar staat dit voor? wat betekent dit? – kun je echt beter naar hen luisteren dan naar journalisten.
Alexis Madrigal is een van de beste Amerikaanse technologiejournalisten. Hij kan schrijven en denken en hij begrijpt Silicon Valley echt. Deze week schreef hij over Uber en de beursgang. Kort en puntig, maar ik leerde er veel van.
Robert Went van de WRR over de overschatting van technologie(en de onderschatting van mensen).Went schreef een interessant verhaal over het vele geklets en gezwets over ‘disruptie’ en ‘robots’ en ‘kunstmatige intelligentie’. Ik deel zijn aanbeveling dat ‘we moeten ophouden elkaar en anderen angst aan te praten voor een naderende robot apocalypse en over de hoeveelheid banen die verdwijnt door kunstmatige intelligentie (AI) en algoritmen. In zulke doemscenario’s worden mensen altijd onderschat, en de mogelijkheden van technologie overschat’.
Tot zover! Blijf mij mailen, ik heb er veel aan.
Wil je deze nieuwsbrief ook per mail ontvangen? Schrijf je hier in.