Al het leven op aarde speelt zich af in een dun schilletje van lucht: de dampkring. Daarbinnen zweven alle zuurstofmoleculen die we in­ademen, alle wolken die de wereld ooit gezien heeft en alle uitlaatgas­sen uit onze auto’s.

De samenstelling van de gassen in dit schilletje speelt de hoofdrol in het klimaatdebat.

Want de gassen die rondzweven in de dampkring, bepalen hoe warm het is op aarde. De zogenaamde ‘broeikasgassen’ houden warmte vast. Hoe? Nou, zo:

Update 1 augustus 2019: Naar aanleiding van feedback van leden is deze graph geüpdatetBron: IPCC, Fifth Assessment Report (2013), Werkgroep 1, Hoofdstuk 2, p. 181.

Hoe gaan we dit uitleggen - Onze toekomst op een steeds warmere aarde Het eerlijke verhaal is dat we ongelofelijk in de shit zitten. Zo’n warm klimaat als er nu aankomt, heeft de mens nog nooit meegemaakt. Maar hoe erg het wordt, dat bepalen we zelf. Lees hier meer over mijn boek

Meer infographics?

Infographic: De impact van katoenteelt in één oogopslag Elke maand maakt ontwerper Leon de Korte een belangrijk inzicht van een correspondent in één oogopslag duidelijk. Vandaag: de invloed van katoenproductie op het Aralmeer. Lees het verhaal van Emy hier terug Hoe reageren aandeelhouders van Facebook op alle schandalen? Wie Facebook zegt, zegt: schandalen. Je zou verwachten dat de aandeelhouders van Facebook het bedrijf afstraffen voor alle misleiding, privacyschending en ander wangedrag. Maar doen ze dat ook? Om daar achter te komen, onderzochten we de invloed van de schandalen op de aandelenkoers van Facebook. Lees het verhaal van Leon hier terug