Beste,

Goedemorgen! Een korte nieuwsbrief vandaag, vooral bedoeld om je te wijzen op een podcast die net online staat, waarin ik in gesprek ga met kameraden Rutger Bregman en Jesse Frederik over mijn nieuwe boek en het klimaat.

Maar eerst wil ik even dit heuglijke nieuws met je delen: mijn klimaatboek Hoe gaan we dit uitleggen is deze week op NUMMER 4 binnengekomen in de

Nummer 4! Een boek over het klimaat!

Ik zie het als teken dat er iets fundamenteel aan het veranderen is. De aandacht voor dit onderwerp groeit, net als het momentum voor serieuze verandering. Hoog tijd en hoopgevend.

Voor mij persoonlijk is dit een hele bijzondere week. Omdat m’n boek nu in alle boekhandels ligt, krijg ik steeds foto’s opgestuurd van vrienden en familie die zeiden: kijk, hier ligt-ie ook!

Hoe gaan we dit uitleggen is inmiddels gespot in etalages, en zelfs

Ik mocht over het boek vertellen in onder meer en En bij en

Tegenover Linda Nieuws beantwoordde ik de vraag: ‘Denk je niet dat je boek gezien zal worden als

Het hield – en houdt voorlopig – niet op. Gisteravond sprak ik in een in Amsterdam over onze toekomst op een steeds warmere aarde. Komende dinsdag 11 juni sta ik met een avondvullend correspondentcollege in het Paard in Den Haag. Voor die avond zijn overigens nog

Maar goed, ik zou het hebben over die podcast met Rutger Bregman en Jesse Frederik. Ook wel bekend als Rudi & Freddie. Hier spraken we over:

  • Klimaatwetenschap: hoe weten we eigenlijk dat CO2 zorgt voor opwarming? En sinds wanneer weten we dat?
  • Bestaat de Randstad dankzij de stijgende zeespiegel nog wel over honderd jaar? Moeten we ons terugtrekken naar Utrecht aan Zee?
  • Zijn we niet te zuur over kernenergie? Is het wel verstandig om kernenergie af te schalen?
  • En toch nog een kritisch nootje: wat bedoel ik eigenlijk met meer doen aan klimaat? Wat willen we dan meer doen?
  • Tot slot, een lifestyle rubriekje van Rutger Bregman: de Beyond Burger, topspul, nepvlees, maar net echt.

Luister de podcast of in je favoriete podcast-app.

In het gesprek refereerde ik aan een waslijst aan slimme klimaatmaatregelen die duurzaamheidsorganisatie Urgenda deze maand naar buiten brengt. De concrete, haalbare stappen Laat niemand nog wegkomen met de claim dat het kabinet ‘geen opties’ heeft om de uitstoot snel te beperken...

Ik hou het verder kort, omdat ik me volop aan het voorbereiden ben op het correspondentcollege dinsdag in het Paard (had ik al gezegd dat er nog kaarten zijn?)

Kun je dinsdag niet, maar wil je wel naar een vergelijkbare avond: op maandag 24 juni om 20.00 uur presenteer ik mijn boek met een lezing bij BlueCity in Rotterdam (het oude Tropicana).

Mocht je nu iets willen lezen in plaats van luisteren: Rutger las mijn boek als een van de eersten. Hij schreef daarna een veelbesproken stuk waarin hij concludeerde dat we nog één generatie hebben om het (klimaat)tij te keren.

Tot de volgende!

Jelmer

Wil je dit onderwerp volgen? Als correspondent Klimaat & Energie onderzoek ik de oorzaken van de klimaatcrisis en onze toekomst op een steeds warmere aarde. Blijf op de hoogte via mijn wekelijkse mail