Radiosoaps zaaien vrede in oorlogsgebieden

De radiosoap Musekeweya in Rwanda, waarover vandaag een documentaire verscheen, is lang niet de enige radiosoap die verschillende bevolkingsgroepen doet verzoenen. 

Een van de eerste ‘verzoenings-soaps’ werd opgezet in Afghanistan, onder de titel New Home New Life. Deze radiosoap wordt al twee decennia uitgezonden op de BBC World Service, en is nog altijd een van de best beluisterde programma’s van de Afghaanse radio. De show wordt drie keer per week uitgezonden, in zowel Dari (de taal die door ongeveer de helft van de bevolking wordt gesproken) als Pashtu (dat ongeveer één derde van de Afghanen spreekt). 

Een paar jaar geleden interviewde ik de oprichter van New Home New Life, Gordon Adam, over de impact van het programma. Mijn interview met hem is hieronder te beluisteren. 

In tal van andere landen zijn ook voorbeelden te vinden van soortgelijke radiosoaps. Zoals Makgabaneng in Botswana. Deze radiosoap, die sinds 2001 uitgezonden wordt, richt zich volledig op bewustwording en bestrijding van hiv/aids. In Cambodja richt een radiosoap zich sinds 2007 op jongeren om hen te waarschuwen voor en te adviseren over manieren om uit de criminaliteit te blijven. En in Juba, Zuid-Soedan, werd tot en met 2009 de populaire radiosoap Beled Taki, Hou Taki (Jouw huis is thuis) geproduceerd, om honderdduizenden terugkerende vluchtelingen te informeren over relevante zaken in hun nieuwe leefomgeving, inclusief onderwerpen als vreedzaam samenleven van diverse stammen en met mensen van een ander geloof.

De Correspondent
Radiosoap New Home New Life in Afghanistan
SoundCloud
Interview met Gordon Adam, over New Home New Life.
Lees hier meer over de radiosoap Musekeweya in Rwanda
Correspondent Migratie
Maite Vermeulen