In de afgelopen vier jaar heb ik eraan gewerkt, en nu is het eindelijk af: mijn nieuwe boek. De titel: De meeste mensen deugen. Een nieuwe geschiedenis van de mens.

Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het idee dat wij mensen maar egoïstische wezens zijn. Dat onze beschaving een dun laagje is, en we bij het minste of geringste elkaar in de haren vliegen. Op allerlei plekken werd dat cynische mensbeeld verkondigd – in films en romans, in geschiedenisboeken en wetenschappelijke onderzoeken.

Maar in de afgelopen twintig jaar is er iets bijzonders gebeurd. Wetenschappers van over de hele wereld en uit tal van disciplines zijn op een hoopvoller mensbeeld overgestapt. Deze ontwikkeling is nog zo pril, dat onderzoekers het vaak niet eens van elkaar weten. Of zoals een vooraanstaand psycholoog uitriep, toen ik haar vertelde over nieuwe stromingen binnen de biologie: ‘Oh God, so it’s happening there as well?’

In De meeste mensen deugen vertel ik het verhaal van deze revolutie. Het is een boek geworden over de grote vragen van onze geschiedenis. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het kwade of het goede?

Vanaf vandaag maar dat is niet het enige, want ik wil je ook voor nog iets anders uitnodigen.

Kom je ook?

In samenwerking met het Haagsch College zal ik een reeks ‘theatercolleges’ geven over mijn boek. Tijdens deze avonden in Utrecht en Eindhoven, Amsterdam en Breda, en op nog veel meer plaatsen, wil ik op interactieve wijze – en met bijzonder beeldmateriaal – het verhaal van mijn boek vertellen.

Vind je het leuk om zo’n college bij te wonen, boek dan nu een kaartje voor een optreden bij jou in de buurt:

Maandag 8 juni 2020 in de

Tot dan!

Meer lezen?

Hoe de mens de baas op aarde werd Waarom zitten chimpansees in de dierentuin, en wij niet? Hoe kon het gebeuren dat mensen – slappe en niet al te snuggere tweevoeters – de aarde veroverden? Dit is het verhaal van een nieuwe, fascinerende theorie. Met radicale implicaties voor hoe we vandaag de dag kunnen samenleven. (Je kunt het lezen of luisteren.) Lees het verhaal van Rutger hier terug Dit is de vraag waar bijna al onze politieke debatten om draaien (en het antwoord geeft hoop) Al eeuwen vragen wetenschappers het zich af: hoe leefden we als jagers en verzamelaars? Hoe zag de wereld eruit gedurende 95 procent van onze geschiedenis? Al meer dan 300 jaar liggen de meningen nogal uiteen. En het klinkt misschien als een ver-van-mijn-bed-show, maar ik zou geen debat weten waarbij meer op het spel staat. Lees het verhaal van Rutger hier terug