Bij elke verjaardag en tijdens de feestdagen vragen vrienden wat er op mijn verlanglijst staat. Een lastig verzoek - nieuwe sokken heb ik al genoeg. Boeken kan ik er ook niet bij gebruiken, mijn nachtkastje ligt al jaren vol.

Dus riep ik vorig jaar: geef me maar een ervaring met jou cadeau! Een avondje film, slipcursus - you name it. Dan krijg ik in ieder geval niet meer spullen, dacht ik. Maar dat bleek niet eens het grootste voordeel te zijn.

Dat ontdekte ik toen ik in maart 2016 voor mijn zelfverbeteringsserie van drie sociaal psychologen over hoe je geld kunt uitgeven op een manier dat je er zo gelukkig mogelijk van wordt.

Elizabeth Dunn (British Columbia), Daniel Gilbert (Harvard) en Timothy Wilson (Virginia) onderscheiden in hun literatuuronderzoek vier belangrijke bronnen van geluk:

  1. tijd doorbrengen met vrienden en familie;
  2. goede herinneringen.

Daarom adviseren ze onder andere je geld uit te geven aan ervaringen, in plaats van spullen.

Opeens realiseerde ik me dat mijn cadeauwens per ongeluk al aan dat advies voldeed. Ga maar na: vrienden gaven me onder andere kleiduivenschieten, de Matthäus Passion en vliegles cadeau. Daar kon ik naar toeleven (1). Het waren allemaal dingen die ik nog nooit had gedaan (2). De cadeaugevers gingen mee (3). En ik koester nog steeds mooie herinneringen aan die dagen (4).

De gever profiteert ook van die vier punten en krijgt er nog een extra gelukskick bij: want het voelt volgens de drie wetenschappers goed om je sociale relaties te bevestigen Al die vrienden vroegen trouwens ook een ervaring terug voor hun verjaardag, waardoor ik nu met elke vriend gegarandeerd twee mooie uitjes per jaar heb.

Daarom vraag ik ook dit jaar om ervaringen, en kan ik het jou ook van harte aanbevelen. Voor de vrienden met weinig tijd zeg ik er trouwens bij dat een fles rode wijn ook goed is. Drinken we die samen op. Ook een ervaring.

Probeer het Dankboek, een dagboek voor een gelukkiger leven Dankbare mensen zijn gelukkigere mensen. Alleen vergeten we vaak dankbaar te zijn. Daarom heb ik het Dankboek gemaakt. In dit dagboek kun je dagelijks drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent, en waarom. Als je wakker wordt bijvoorbeeld, of voor het slapengaan. Volgens talloze studies uit de positieve psychologie, word je van dit dagelijkse ritueel optimistischer, tevredener én socialer. Probeer het ook uit! Bestel het in onze kiosk (zonder verzendkosten in Nederland)