Daan Marselis

Journalist

Publicaties
Biografie

Daan Marselis is journalist en schrijft voor De Correspondent over samenleven in Griekenland en Nederland.

Jesse Frederik

Correspondent Economie

Professor Paul Davis legt uit hoe het huis van zijn buren middels een zonneboiler wordt verwarmd. 23 februari 1974. Foto: Bill Wunsch / The Denver Post via Getty Images
Zelf je energie opwekken, zo moeilijk is dat
Decennia hebben grote (staats)bedrijven energie voor ons opgewekt. Dankzij de liberalisering van de energiemarkt kunnen burgers dat nu ook doen. Inmiddels zijn er al 220 duurzame energiecoöperaties. Hoe vergaat het hun?
Leestijd 5 - 6 minuten
147 × gedeeld
Daan Marselis
Nijmegen-Noord wordt verder uitgebreid. Foto: Tom Janssen (voor De Correspondent)
Hier in Nijmegen-Noord begint de nieuwe economie, aldus deze voortrekkers
Nu de landelijke overheid zich uit veel zorgtaken terugtrekt, zoeken mensen zelf een manier om vitale functies te organiseren. Maar hoe verzeker je dat dit op professioneel niveau en met behoud van continuïteit gebeurt? Twee oud-ambtenaren en een ondernemer zeggen dat ze de oplossing hebben gevonden.
Leestijd 7 - 9 minuten
237 × gedeeld
Daan Marselis
Griekse jongeren in Athene laten eind juni tijdens een demonstratie weten 'nee' te stemmen tijdens het referendum van afgelopen zondag. Foto: Louisa Gouliamaki/AFP
Als de jeugd de toekomst heeft, dan is er hoop voor Griekenland
Maar liefst 72 procent van de Griekse stemmers tussen 24 en 35 jaar stemde ‘nee’ tijdens het referendum. Het is een generatie die opgroeide in de hoogtijdagen van het kapitalisme. Maar nu deze zelf volwassen is, glijdt Griekenland af. Gaan deze jongvolwassenen het anders doen? Een portret van de Griekse jeugd.
Leestijd 6 - 7 minuten
135 × gedeeld
Daan Marselis
Een muurschildering in de Griekse hoofdstad Athene. Foto: Milos Bicanski/Getty Images
Deze Grieken proberen hun land zélf te redden van de ondergang
Terwijl politici internationaal touwtrekken om het lot van Griekenland, komen Griekse burgers collectief in actie om gezondheid en welzijn op lokaal niveau te verbeteren. Gastcorrespondent Herbert Ploegman en ik doen verslag van enkele bijzondere initiatieven, die de Griek in tijden van armoede en verschraling een sprankje hoop bieden.
Leestijd 7 - 9 minuten
143 × gedeeld
Daan Marselis