Johannes De Breuker

Journalist, gespecialiseerd in popmuziek

Publicaties
Biografie

Johannes De Breuker is een volstrekt origineel muziekauteur die slimme, snedige stukken maakt over een veelheid aan muzikale genres.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Illustratie: Cliff van Thillo (voor de Correspondent)

Zo werd Live Nation het machtigste bedrijf van de muziekindustrie

Toen de platenverkoop instortte, nam de live-ervaring een hoge vlucht. Die verschuiving duwde niet alleen promotoren, artiesten en ticketservices naar elkaar toe. Ook de ooit zo verguisde secundaire ticketmarkt werd ingelijfd. Dat de grootste concertpromotor ter wereld nu hetzelfde ticket meermaals kan verkopen, legt Live Nation geen windeieren.
Leestijd 13 - 18 minuten
275 × gedeeld
Johannes De Breuker
Illustratie: Cliff van Thillo

Waarom festivals en concerten zo duur zijn geworden

Alles wordt duurder, maar kaarten voor populaire muziekfestivals en concerten zijn de laatste tien jaar uitzonderlijk snel in prijs gestegen. Hoe kan dat?
Leestijd 11 - 15 minuten
587 × gedeeld
Johannes De Breuker
Still uit de teaser van Rihanna's nieuwe album.
Rihanna brengt opeens een nieuw album uit. Werkt die strategie?
Popartiest Rihanna bracht elk najaar een nieuw album uit. Maar na Unapologetic uit 2012 liet een vervolg lang op zich wachten. Drie lange jaren later gooit ze nu opeens haar voortreffelijke achtste langspeler Anti op het net. Een vergissing of briljante marketing?
Leestijd 4 - 5 minuten
65 × gedeeld
Johannes De Breuker
David Bowie in 1965.
De laatste gedaanteverwisseling van David Bowie
David Bowie zat altijd vol verrassingen. De grootste bewaarde hij echter voor het laatst, in de vorm van een overlijdensbericht. Twee dagen na zijn 69ste verjaardag én de release van het geweldige Blackstar stierf hij en liet hij de wereld in verstomming achter. ‘Zijn dood was niet anders dan zijn leven,’ schreef Bowies producer Tony Visconti op Facebook. ‘Een kunstwerk.’
Leestijd 6 - 7 minuten
245 × gedeeld
Johannes De Breuker
Parquet Courts (2014) Foto: Ben Rayner
Deze twee bands maken verveling weer hip
Ooit was verveling een bijwerking van weelde en zelfs een bron van creativiteit, vandaag heeft het gevoel een negatieve en apathische bijklank. Gelukkig stellen steeds meer indierockbands die toon bij. Verveling is weer hip geworden.
Leestijd 3 minuten
74 × gedeeld
Johannes De Breuker
Kurt Vile. Foto: Shawn Brackbill
Dit is de muziekhoofdstad van vandaag (met dank aan Kurt Vile)
New Orleans luisterde jazz, Chicago blues en Nashville country. Muziek en steden hebben altijd al een vruchtbare relatie gehad. Het geweldige nieuwe album B’lieve I’m Goin Down van Kurt Vile bevestigt nu dat Philadelphia het nieuwe muziekmekka is. Wat zit er daar toch in het drinkwater?
Leestijd 4 minuten
84 × gedeeld
Johannes De Breuker
De acteurs van de film Straight Outta Compton (van links naar rechts): Corey Hawkins, Jason Mitchell, Marlon Yates Jr., Aldis Hodge en O'Shea Jackson Jr. Foto: Kevin Winter / Getty Images
Hiphop is nu oud genoeg voor nostalgie (en Straight Outta Compton profiteert daar optimaal van)
De recent in Nederland uitgekomen film over Amerika’s beruchtste hiphopgroep Niggaz Wit Attitudes wordt de verrassingshit van het seizoen genoemd. Niets is minder waar. Of dacht je dat Ice Cube en Dr. Dre hun zakelijk instinct verloren waren?
Leestijd 5 - 6 minuten
93 × gedeeld
Johannes De Breuker
De Finse band Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN) tijdens een repetitie van het Eurovisiesongfestival. Foto: Lehtikuva Markku Ulander/Hollandse Hoogte
Waarom Finland vier verstandelijk beperkten naar het Songfestival stuurt
Morgen begint het Eurovisiesongfestival. Ik denk dat de interessantste kandidaat uit Finland komt. Dat land stuurt vier verstandelijk gehandicapten in met een punknummer van 85 seconden. Als het festival net als vorig jaar om het verhaal en niet om de muziek draait, zouden ze best eens kunnen winnen.
Leestijd 4 minuten
141 × gedeeld
Johannes De Breuker
Kurt Cobain. Hilversum, 25 november 1991. Foto: Michel Linssen/Getty Images
Waarom Kurt Cobain de laatste echte rockster was
Toen Kurt Cobain 21 jaar geleden dood werd teruggevonden, was de wereld in shock. De stem van een generatie had zichzelf gewelddadig het zwijgen opgelegd. Maar wie nam eigenlijk het stokje over?
Leestijd 6 - 7 minuten
166 × gedeeld
Johannes De Breuker
Robert Lee Johnson. Foto: HH
Met dank aan de techniek krijg je twee bluesartiesten voor de prijs van één
Toen The Guardian in 2010 stelde dat de muziek van bluesicoon Robert Johnson al meer dan zeventig jaar te snel wordt afgespeeld, stonden muziekliefhebbers met de handen in het haar. Hebben wij al die tijd een vervalsing verafgood? De vraag confronteert ons met de techniek, ons luistergedrag en met de tijdgeest.
Leestijd 5 - 6 minuten
118 × gedeeld
Johannes De Breuker
De feministische punk van Sleater-Kinney is een aanklacht tegen de ijdele leegheid van het bestaan
In het pre-internettijdperk namen feministische punkbands hun scheurende gitaren op om de sekseongelijkheid te bestrijden. Tegenwoordig volstaat een hashtag om je ongenoegen te uiten. Waarom doet de band Sleater-Kinney dan zoveel moeite om op hun nieuwste album No Cities to Love deze vrouwenbeweging nieuw leven in te blazen?
Leestijd 6 - 7 minuten
61 × gedeeld
Johannes De Breuker
D’Angelo tijdens een optreden in september 2012. Foto: Stephen Lovekin/Getty Images
Waarom de tijd rijp was voor een nieuw album van soullegende D’Angelo
Vijftien jaar na de release van zijn cultalbum Voodoo bracht de legendarische soulzanger D’Angelo afgelopen week een nieuwe plaat uit. Black Messiah is overal jubelend ontvangen. Ik legde de plaat onder de loep om te horen hoe D’Angelo de hedendaagse soul opnieuw uitvindt (met hulp van de oude meesters).
Leestijd 5 - 6 minuten
89 × gedeeld
Johannes De Breuker