Jurryt van de Vooren

Journalist, gespecialiseerd in sportgeschiedenis

Publicaties
Biografie

Jurryt van de Vooren produceert al jarenlang onvermoeibaar de beste stukken over sportgeschiedenis in Nederland. Zijn kennis, oog voor detail en - als nodig - vlijmscherpe oordeel zijn indrukwekkend.

Michiel de Hoog

Correspondent Sport

14 april 1986: De Amsterdamse burgemeester Ed van Thijn signeert bidboeken voor de honderd leden van het IOC in het kader van de poging om Amsterdam de Olympische Spelen van 1992 te laten organiseren. Foto: Spaarnestad
Olympische Spelen in Nederland? Hoe een lobby kan mislukken
Nederland wil een editie van de Olympische Spelen organiseren, zei minister Edith Schippers vorige week. Niet voor het eerst: in de jaren tachtig deed Amsterdam een mislukte poging de Spelen van 1992 binnen te halen. Hoe schaamteloos er gelobbyd werd, blijkt uit Amsterdamse archiefstukken. Een inkijk in de vriendjespolitiek van het IOC.
Leestijd 7 - 9 minuten
57 × gedeeld
Jurryt van de Vooren
21 januari 1968: Ajax-keeper Gert Bals juicht om de gelijkmaker van Ajax. Een doelpunt dat hij zelf niet gemaakt zag worden vanwege de dichte mist. Na een klein halfuur wordt de wedstrijd gestaakt. Foto: Egbertus Martens / ANP

Eén verliezer kent Feyenoord-Ajax vandaag sowieso: de geschiedenis

Journalisten, commentatoren en fans zullen ook vandaag weer meedoen aan wat inmiddels een traditie is: het opkloppen van Feyenoord-Ajax als ‘De Klassieker’ van Nederland. Een vorm van geschiedvervalsing, ontdekte ik toen ik de sportarchieven indook. Net als de vermeende joodse wortels van de Amsterdamse club.
Leestijd 8 - 11 minuten
319 × gedeeld
Jurryt van de Vooren
Detail uit de poster van de Olympische Spelen in Montréal in 1976.

Waarom de Olympische Spelen al sinds 1896 alleen verliezers kennen

In de week dat Boston zich terugtrok als kandidaatstad, wordt - aanstaande vrijdag - ook de locatie voor de Winterspelen van 2022 aangewezen. De inwoners van Bejing en Almaty houden de adem in. Maar, moet je dat eigenlijk wel willen, de Spelen in je stad? Ik analyseerde álle Spelen sinds 1896, 49 in totaal, en schrok van mijn bevindingen.
Leestijd 9 - 12 minuten
298 × gedeeld
Jurryt van de Vooren