Meltem Halaceli

Arabist & schrijver

Publicaties
Biografie

Meltem Halaceli is een journaliste met diepe kennis van en liefde voor het Midden-Oosten. Ze wil verhalen vertellen die tegen de stroom van negatieve berichtgeving ingaan: verhalen van hoop uit een verscheurde regio.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Schrijfster Rasha Abbas (32).
Deze Syrische schrijfster laat Duitsland om vluchtelingen lachen (en om zichzelf)
Vijf jaar terug deden veel Syrische schrijvers en dichters mee met de opstand tegen het Syrisch regime. Nu moeten velen zich als vluchteling een nieuwe taal eigen maken. Schrijfster Rasha Abbas (32), die asiel aanvroeg in Duitsland, schreef haar nieuwste verhalenbundel over integratie en verovert het land met haar droogkomische verhalen.
Leestijd 5 - 6 minuten
101 × gedeeld
Meltem Halaceli
Scène uit de voorstelling Garden Speak. Foto: Tania El Khoury
In deze installatie graaf je letterlijk naar de verhalen van Syrische martelaren
Op het Holland Festival speelt dit weekend nog de voorstelling Gardens Speak. Ga erheen, want geen voorstelling brengt het conflict in Syrië zo dichtbij.
Leestijd 2 minuten
20 × gedeeld
Meltem Halaceli
De Syrische dichteres Hala Mohammad. Foto: Al Jazeera
Sinds de Syrische opstand zijn dichters journalisten geworden (en is de taal weer van het volk)
Dichters en schrijvers zijn weerloos tegenover wapens, maar waarom blijven Syrische dichters en schrijvers dan toch doorgaan met hun werk? Vandaag stel ik je voor aan Hala Mohammad, een Syrische dichteres met zes dichtbundels op haar naam.
Leestijd 5 - 6 minuten
47 × gedeeld
Meltem Halaceli
Een Syrische vrouw, die in Jordanië leeft, draagt de vlag van de Syrische oppositie als hoofddoek tijdens een demonstratie in Amman op 21 augustus, 2014. Op de doek staat het woord “Syria”. Deze vrouw demonstreert weliswaar voor vrede in Syrië, maar is niet een van de vijf geïnterviewden. Foto: Muhammad Hammad / Reuters

Deze vijf vrouwen brengen de vrede in Syrië een stap dichterbij

Aan de basis van het conflict in Syrië stond een grote burgeropstand. De activisten van weleer zijn in veel gevallen gedood, ontvoerd of gedwongen te vluchten, maar wie het kan, zet op afstand én in eigen land het verzet voort. Opvallend: het zijn vooral vrouwen die hierin het voortouw nemen. In dit verhaal stel ik er vijf aan je voor.
Leestijd 8 - 10 minuten
207 × gedeeld
Meltem Halaceli
Alleen nu op De Correspondent: Afghanistan door de ogen van vier Afghaanse fotografen
Documentaires zijn doorgaans slechts in enkele zaaltjes te zien. Dat is natuurlijk zonde. Dus duiken we in het Movies that Matter-archief en bieden we leden van De Correspondent de kans om films te zien die we niet mogen vergeten. Vandaag: Frame by Frame, over het werk van vier Afghaanse fotografen.
Kijktijd 2 minuten
165 × gedeeld
Meltem Halaceli
Paasdocu: Hoe Poetin zijn achtertuin pacificeert door er een politiestaat van te maken
Wij vertonen dit paasweekeinde een van de beste films van de afgelopen editie van Movies that Matter Festival: Chechnya. War Without Trace. In deze film keert een journalist die Tsjetsjenië al twintig jaar volgt terug naar Grozny. Ik sprak een van de hoofdpersonen uit de documentaire.
Kijktijd 1 minuut
250 × gedeeld
Meltem Halaceli