Olivier Van Beemen

Onderzoeksjournalist, gespecialiseerd in Centraal-Afrika

Publicaties
Biografie

In het boek Heineken in Afrika neemt Olivier van Beemen de rol van het bedrijf in Afrika onder de loep. Dat hij voor De Correspondent wilde uitzoeken wat de rol van Heineken in de recente crisis in Burundi is, beschouw ik als een voorrecht.

Maite Vermeulen

Correspondent Migratie

In 2012 en 2013 reisde fotograaf Anais Lopez af naar Burundi. Tijdens haar reis fotografeerde ze het arme Burundi in al zijn verscheidenheid. Foto: Anais Lopez

Nederland pompte honderden miljoenen in het op één na armste land ter wereld. Dit is het dubieuze resultaat

Nederland is een van de belangrijkste donoren van Burundi. Onze overheid steunde niet alleen de gewelddadige politie, maar financierde ook omstreden verkiezingen én de bouw van een brouwerij waarbij de autoritaire president is betrokken. Wat is hier aan de hand?
Leestijd 12 - 16 minuten
198 × gedeeld
Olivier Van Beemen
Heineken reclame, in de vorm van een gigantische fles, vlak voor de Heineken bierbrouwerij in Bujumbura, Burundi. Foto: Martin Roemers / Hollandse Hoogte

Hoe Heineken een dictatuur in stand houdt in het een na armste land ter wereld

Het een na armste land ter wereld is al decennia sterk afhankelijk van Heineken. Nu westerse landen de ontwikkelingshulp hebben stopgezet wegens aanhoudende mensenrechtenschendingen, raakt Burundi financieel nog afhankelijker van de bierbrouwer. Is Heineken verantwoordelijk?
Leestijd 8 - 10 minuten
442 × gedeeld
Olivier Van Beemen