Rikko Voorberg

Theoloog & schrijver

Publicaties
Biografie

Rikko Voorberg vindt dat we weer woedend moeten worden. Die emotie is onterecht in het verdomhoekje beland. In een reeks verhalen onderzoekt hij de scheppende kracht van woede.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Burgers met fakkels lopen naar de sporthal waar de inspraakavond in Steenbergen plaatsvindt. Foto: Freek van den Bergh / ANP
Moeten we die vluchtelingen dan maar gaan halen in Griekenland?
50.000 vluchtelingen zitten vast in Griekenland, terwijl beloofd is dat ze een nieuw thuis zouden krijgen. Ik kan er boos om worden, zoals anderen boos worden dat vluchtelingen gewoon een huis en een uitkering krijgen. Wat moeten we met beide soorten woede?
Leestijd 3 minuten
103 × gedeeld
Rikko Voorberg
Beeld: Still uit de biopic Mountain Man naar het leven van Dashrath Manjhi. Maya Movies
Goede woede kan bergen verzetten. Kijk maar naar deze man uit India
In het vluchtelingendebat staan de ‘hooivorken’ woedend tegenover de ‘knuffelaars.’ Toch is er een gedeelde vijand: een overheid die problemen denkt op te lossen door weg te kijken. Wat zou er gebeuren als beide groepen besluiten samen de overheid het goede voorbeeld te geven?
Leestijd 5 - 6 minuten
220 × gedeeld
Rikko Voorberg
De woorden 'geen azc' worden verwijderd van een muur bij het gemeentehuis in Geldermalsen waar protesten waren tegen een mogelijke azc voor zo'n 1500 vluchtelingen. Foto: Robin Utrecht / Hollandse Hoogte
Woede heeft ten onrechte een slechte naam. Een pleidooi voor een bewust boos 2016
Woedend zijn staat in onze samenleving vaak in het verdomhoekje, omdat het geassocieerd wordt met destructie en irrationaliteit. Ten onrechte! Want woede komt vaak voort uit een gevoel van onrecht en heeft een grote scheppende kracht. Een kracht die ik met jullie wil onderzoeken. Op een bewust boos nieuwjaar!
Leestijd 5 - 6 minuten
454 × gedeeld
Rikko Voorberg