Carrièreverhaal
Anna de Roest
CampagnemanagerVan stagiaire naar engagementredacteur en onlangs gestart als campagnemanager bij De Correspondent Uitgevers
Toen ik een stageplek zocht, kwam ik voor het eerst in aanraking met De Correspondent. In die tijd was ik nog geen lid van De Correspondent. Ik kende natuurlijk wel een aantal van de boeken zoals De meeste mensen deugen van Rutger Bregman en Hoe gaan we dit uitleggen van Jelmer Mommers.
Een kennis wees me op de vacature bij De Correspondent Uitgevers en daar heb ik toen gelijk op gesolliciteerd. Ik mocht meteen op gesprek komen. De kennismaking met Channa van Dijk en Andreas Jonkers was heel leuk en gezellig, in een cafeetje op een regenachtige dag.
De rol die ik had tijdens mijn stage wordt inmiddels vervuld door de uitgeefassistent. De taken die daarbij hoorden waren vooral praktisch, zoals de boeken versturen vanaf de redactie en de inbox van de uitgeverij beheren door vragen van lezers te beantwoorden. Er kwamen manuscripten binnen die ik moest doorsturen. Ik mocht bijvoorbeeld ook meelezen eerste versies van boeken die we uitgaven. Zo heb ik in het boek Zo hadden we het niet bedoeld van correspondent Jesse Frederik alle bronvermeldingen nagelopen en die op de juiste manier genoteerd, voor achterin het boek. Dat was heel veel werk!
Hoe zag jouw carrière eruit na je stageperiode?
Nadat ik een half jaar stage had gelopen, mocht ik blijven! Ik hoorde van een collega dat er wat wisselingen aan zaten te komen in het engagementteam. Ik heb de leidinggevende toen een berichtje gestuurd met de vraag of ik misschien zou kunnen helpen. En zo ben ik als engagementredacteur aangenomen.
Na twee jaar werk ik nog steeds met veel plezier bij De Correspondent, omdat er veel doorgroeimogelijkheden zijn. Ik ben binnen bijna drie jaar van stagiaire naar campagnemanager doorgegroeid, daardoor blijft het uitdagend. Toen een nieuwe vacature werd uitgezet bij de uitgeverij wees Milou Klein Lankhorst, onze uitgever, mij hierop met de vraag of ik er eens er eens naar zou willen kijken. Dat heb ik toen direct gedaan, want ik heb een literatuurstudie gedaan, en na twee jaar als engagementredacteur had ik de rol ook wel onder de knie. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging waarbij ik meer regie zou krijgen over projecten. Meedenken deed ik ook bij engagement, maar nu ben ik direct vanaf het begin betrokken bij alle plannen.
Wat ik ook belangrijk vind, is dat ik werk voor een werkgever die ergens voor staat. Een bedrijf met een missie. Je kan voor een 'normaal' bedrijf werken waar mensen minder gepassioneerd zijn. Bij De Correspondent is dat wel anders. Je merkt dat er een gedeelde overtuiging is bij de mensen die er werken. We vinden het belangrijk en goed wat we doen!
Wat maakt jouw werk zo leuk?
Werken bij De Correspondent geeft me veel energie. Wat ik vooral leuk vind is dat mensen uit de omgeving nadenken over de thema's die wij onder de de aandacht brengen. Bijvoorbeeld: rondom de publicatie van het boek van Sander Schimmelpenninck, had ik een goede discussie met mijn schoonfamilie over zijn vijf voorstellen om de ongelijkheid in Nederland aan te pakken. Ik vind het super goed dat mensen zich bewust zijn van dit onderwerp en hiermee bezig zijn omdat De Correspondent het aankaart. Op die die manier kunnen we impact maken.
Ik kreeg ook veel energie van geslaagde campagnes zoals die van Lynn Bergers Ik werk al, waarbij we een vacature plaatsten voor onbetaalde werknemers. Dat was een succes, de boodschap ging viral! Ik vind het geweldig als de boodschap aankomt zodat mensen hierover met elkaar in discussie gaan. En als de verkoopcijfers dan ook nog stijgen, dan ben ik al helemaal blij. Zo kunnen we weer nieuwe journalistiek blijven maken.
Is er iemand die jou inspireert?
Ik vind het heel leuk en ben erg blij dat ik nu met uitgever, Milou Klein Lankhorst werk. Toen ik net bij het engagementteam werkte, leerde ik veel van mijn toenmalige leidinggevende, Lena Bril. Zij inspireerde mij ook heel erg! Ik heb het gevoel dat ik nu van Milou weer ontzettend veel kan leren over campagnes en impact.
Waar ben je trots op?
Dat zijn meerdere dingen. Vanuit mezelf geredeneerd, ben ik er trots op dat ik een tijdje het engagementteam alleen heb gerund.
En als ik kijk naar De Correspondent, dan ben ik heel erg trots op de klimaatvideo van Mark Rutte die we 2 jaar terug hebben gemaakt. In die video gaf een deepfake versie van Mark Rutte een toespraak waarin hij klimaatleiderschap toont. Die video ging ook heel hard op onze sociale kanalen.
Waar ik nog meer trots op ben is de campagne rondom de uitgave van het boek Nu is het aan ons. Die campagne was eigenlijk vrij simpel: we hebben we heel erg ingezet op mensen uitleggen wat een burgerberaad precies is, en waarom het zo nodig is. Ik was er ook bij toen Eva Rovers het boek mocht overhandigen aan klimaatminister Rob Jetten. Hij werd enthousiast over het idee van een klimaatburgerberaad. Er wordt op sommige plekken nu daadwerkelijk mee geëxperimenteerd. Daarmee hebben we politieke impact gemaakt.
Heb je veel geleerd in de afgelopen 2 jaar?
Meer dan dat ik soms besef. Soms heb ik dat helemaal niet door. Het was een tijdje een beetje rommelig doordat ik verschillende leidinggevenden heb gehad. Maar als ik terugkijk, dan heb ik de afgelopen twee jaar heel veel geleerd door te doen en te leren van feedback. Ik kan bijvoorbeeld altijd de eindredactie benaderen, dat is heel erg fijn.
Ook volg ik een cursus eindredactie, omdat ik mijn schrijven wil verbeteren. Dat is een schrijverscursus bij de Schrijversacademie die door De Correspondent wordt aangeboden. Ik ben er heel erg blij mee dat het volgen van deze cursus door De Correspondent mogelijk is gemaakt.
Wat maakt werken bij De Correspondent voor jou bijzonder?
Het is heel bijzonder om deel uit te maken van een club zeer bevlogen mensen die allemaal op een eigen manier de wereld een stukje beter willen maken. Dat maakt het voor mij heel inspirerend en fijn om hier te werken. Dat ik met deze collega's samenwerk, die een visie hebben hoe de wereld eruit zou moeten zien en dat met onze journalistiek proberen te bereiken. Daarnaast is De Correspondent een jong bedrijf en het is ontzettend gezellig.
We maken als bedrijf een professionaliseringsslag door, maar ik vind De Correspondent nog steeds laagdrempelig. Het is niet hiërarchisch en er is nog steeds ruimte voor creativiteit. Iedereen mag met ideeën komen en je wordt gehoord als je ergens iets van vindt.