Alle artikelen
Vandaag toegevoegd
Deze week toegevoegd

Wie wij volgen

Het Nederlandse coronadashboard biedt een kalm overzicht van de virusuitbraak In: Rijksoverheid

De Rijksoverheid heeft een eerste versie van het coronadashboard online gezet. Het overzicht gebruikt data van het RIVM, de GGD’s en ziekenhuizen. Met eenvoudige grafieken en duidelijke cijfers, inclusief bronvermelding en de gemeten periode, toont het dashboard onder meer het aantal patiënten op de intensive care, de hoeveelheid positieve tests en besmettelijke personen, en het reproductiegetal van het coronavirus.

Binnenkort wordt het dashboard uitgebreid met gegevens van huisartsen, contactonderzoeken door de GGD en rapporten over rioolwater.
Getipt door Lode Claassen, back-end-developer
De monitor die modebedrijven in de smiezen houdt tijdens de coronacrisis In: Business & Human Rights Resource Centre

Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben kledingbedrijven wereldwijd massaal hun bestellingen bij fabrieken geannuleerd. Een deel van de bedrijven weigert al gemaakte producten te betalen of eist fikse kortingen.

Deze beslissingen hebben een vernietigende impact op kledingarbeiders. Ze krijgen later of geen loon, of worden ontslagen – zoals miljoenen kledingwerkers al is overkomen. In dit overzicht van het Business & Human Rights Resource Centre wordt bijgehouden hoe grote modebedrijven omgaan met de mensen in hun toeleveringsketen, en of ze fabrieken wel of niet betalen.
Getipt door Emy Demkes, correspondent Kleding
De Duitse viroloog die anderen (en zichzelf) dagelijks corrigeert In: NDR

Christian Drosten is baas van de virologie-afdeling van het universitaire ziekenhuis van Berlijn, en adviseur van de Duitse regering. Sinds drie weken geeft hij een dagelijks interview over het coronavirus aan de Duitse zender NDR. Hij doet daarin twee dingen: de wetenschappelijke stand van zaken omtrent het virus uitleggen, en brandende vragen van de dag beantwoorden. Hij corrigeert anderen, maar ook zichzelf, zodra nieuwe inzichten zich aandienen.
Getipt door Niels Nijsingh, gezondheidsethicus en Correspondentlid (Luistertijd: gemiddeld 30 minuten)
Internationaal factchecknetwerk controleert coronamythen In: Poynter

Het International Fact-Checking Network (IFCN) van het Poynter Institute doet belangrijk werk. Met honderd factcheckers van over de hele wereld prikken ze het nepnieuws door dat over het coronavirus verspreid wordt.
Getipt door Nabeelah Shabbir, gespreksredacteur The Correspondent
De coronanieuwsbrief van The Syllabus In: The Syllabus

The Syllabus werd gestart door technologiecriticus Evgeny Morozov en verzamelt de beste (wetenschappelijke) artikelen, podcasts en video’s die er verschijnen over de grote thema’s van onze tijd. Deze nieuwsbrief gaat uitsluitend over het coronavirus en is het volgen meer dan waard.
Getipt door Maurits Martijn, adjunct-hoofdredacteur De Correspondent
Coronacijfers van Our World in Data In: Our World in Data

Our World in Data is een fijne en betrouwbare bron voor data over corona en veel andere onderwerpen. Met een goede uitleg over alle onzekerheid rond de cijfers, zoals het aantal coronagevallen.
Getipt door Sanne Blauw, correspondent Ontcijferen
Twitter-lijst met wetenschappers In: Twitter

Deze lijst met 45 internationale experts op het gebied van infectieziekten moet je zeker volgen op Twitter als je wilt weten wat wetenschappers zeggen over het coronavirus.
Getipt door Nabeelah Shabbir, gespreksredacteur The Correspondent
Corona in context / Wat we tot nu toe weten. En wat niet Hoe corona macht en politiek wereldwijd verandert Wat corona met je geestelijke gezondheid doet Wat deze pandemie de economie kost Hoe corona mens en maatschappij beïnvloedt Wie wij volgen voor betrouwbaar nieuws Vergezichten. Hoe kan de wereld er na corona uitzien?
Toon alle thema's
Gids Corona in context

Het coronavirus is uitgegroeid tot een pandemie met verstrekkende en langdurige gevolgen. Wij zien het als onze taak jou te helpen deze wereldwijde ontwikkeling te begrijpen door het nieuws op een weloverwogen, feitelijke en constructieve manier van context te voorzien. Daarom zijn we deze coronagids begonnen.