Deze week trok minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Milieu haar omstreden krachtvoermaatregel weer in. Niet omdat de trekkerboeren haar al weken overal achtervolgen (tot de studio van Zomergasten aan toe), maar omdat Wageningen University & Research berekende dat koeien dit jaar extra eiwitrijk krachtvoer nodig hebben. De maatregel was juist dat dit niet meer mocht, om de stikstofuitstoot door koeien te verminderen. Dat koeien nu extra krachtvoer nodig hebben, komt doordat het een heel droog jaar is, waardoor het gras minder eiwit bevat.

Maar dat is niet het hele verhaal. Want boer Jaring Brunia, die ik vorige maand interviewde naar aanleiding van de hoeft zijn koeien ook nu geen krachtvoer te geven. Hij heeft grasland waar ook veel klaver in staat, en klaver bevat veel eiwit. Door daarvan nu wat extra aan zijn koeien te geven, komen die de droge zomer wel door, zonder minder melk te geven.

Het zijn de boeren wier koeien afhankelijk zijn van weilanden waarin alleen Engels raaigras staat, en die hun graslanden doorgaans ontwateren zodat ze er met grote tractoren op kunnen, die nu de grootste problemen hebben. Helaas is dat de overgrote meerderheid. En laten we eerlijk zijn: het probleem is niet alleen de gezondheid van de koeien, maar vooral ook de lagere melkproductie en dus de centen.

Carola Schouten was afgelopen zondag in Zomergasten. Mooie avond, maar na alle lovende recensies ging het me deze week steeds dwarser zitten. Want ook al liet ze een fragment uit een prachtige film zien over kringlooplandbouw, het was het slechtst mogelijke voorbeeld als je je afvraagt hoe boeren in Nederland hun bedrijf duurzamer kunnen maken.

Daarvoor hebben we meer aan een daadkrachtig kabinet dat met geld komt dan aan een filmpje over Californische gelukzoekers die eenden inzetten tegen slakken in hun boomgaard. Schouten draaide om de hete brij heen.

Carola Schouten gunt boeren The American Dream. En bedankt! Column: Leestijd 3 minuten

Verder deze week

Hieronder delen we een selectie van onze favoriete verhalen van deze week:

Hoe bureaucratie de wereld kan redden

Bureaucratie betekent: rompslomp, wachttijden, kastje-naar-muur. Maar het is óók wat een samenleving bij elkaar houdt. Daarom is ontwikkelingswerk tegenwoordig vooral papierwerk, spreadsheets en boekhoudcursussen. Oersaai? Absoluut. Maar niettemin een doeltreffende manier om mensen uit de armoede te trekken. 

Wat is oersaai en gaat de wereld redden? (Hint: wij hebben er een hekel aan) Klassieker: Leestijd 9-12 minuten

Ook mensen met een amputatie verdienen het recht op tast

Miljoenen mensen met een amputatie missen niet alleen een arm of been, maar ook een weelde aan neurobiologische en emotionele informatie. Maar er is hoop: een nieuw soort prothese maakt het voor hen weer mogelijk om aanrakingen te ‘voelen’. Maakt dit de weg vrij naar een toekomst waarin tastzin voor iedereen weggelegd is?

Goed nieuws voor mensen die een arm of hand missen: met deze nieuwe technologie kunnen ze weer voelen Reportage: Leestijd 6-7 minuten

Omarm je innerlijke Greta Thunberg

Dit is het moment voor verandering: van een oude wereld die gebaseerd is op winning en exploitatie naar een nieuwe wereld die we nog moeten creëren. De kern van de klimaatactie die nu nodig is: ongemak omarmen. En dat is iets waartoe we allemaal in staat zijn.

Een leefbare aarde na 2030? Alleen als we nu enge dingen durven en doen Voorpublicatie: Leestijd 13-18 minuten

Deze psychiater vindt herstellen belangrijker dan genezen

Het moet anders in de psychiatrie en de ggz, zeggen denkers en professionals al decennia. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? Correspondent Nina Polak liep een dag mee met de activistische buurtpsychiater Remke van Staveren. Zij legt de focus op herstellen, niet genezen. Oftewel: zo met je klachten leren omgaan dat je tevreden bent met jezelf en je leven.

Labels? Behandelkamers? Deze buurtpsychiater gaat liever in het park een raketje met je eten Reportage: Leestijd 12-17 minuten