Vandaag is het, op vijf dagen na, een jaar geleden dat ik afscheid nam als hoofdredacteur van nrc.next. Met pijn in het hart, want ik heb er zes jaar met heel veel plezier mogen samenwerken met ontzettend leuke, slimme collega’s. 

Maar soms blijkt iets pijnlijks achteraf een blessing in disguise. Door mijn vertrek kreeg ik opeens de mogelijkheid iets nieuws te beginnen. Geïnspireerd door  zag ik een platform voor me dat niet gedreven werd door het laatste nieuws, maar door de fascinaties en specialismen van intelligente, nieuwsgierige journalisten en auteurs. Een platform waar je als lezer niet alleen het nieuws volgt, maar actief kennis deelt en in gesprek raakt met jouw favoriete correspondenten, die hun journalistieke reis door de wereld met jou delen.   

Ik sprak met enkele van mijn favoriete journalisten en die bleken direct enthousiast. Ik vertelde het idee aan Ernst-Jan Pfauth, toen nog werkzaam bij nrc.nl, en hij zag het direct zitten. Ik ontmoette en binnen twintig minuten was het beklonken: dit moeten we doen! Zo geschiedde.

Inmiddels telt De Correspondent 20.208 leden.

Vandaag is voor ons, de makers, de spannendste dag van ons leven: jullie kunnen voor het eerst De Correspondent gaan gebruiken. Kennismaken met de correspondenten. Hun eerste artikelen lezen. Tips, bronnen en ideeën aandragen. En de beste artikelen delen via Twitter, Facebook of e-mail.

Belangrijk om te weten: je kijkt naar De Correspondent versie 1.0. Dat betekent dat er onvermijdelijk kinderziektes in zullen zitten. Dat hoort bij een technisch complexe site als dit (het is bijvoorbeeld geen sinecure om de site op álle apparaten, in álle browsers en in álle versies van die browsers vlekkeloos te laten functioneren). Uiteraard doen we ons best alle schoonheidsfoutjes zo snel mogelijk te verhelpen. En ook inhoudelijk zullen we vast ook onze portie uitglijders maken: dit stuk had beter gekund, hier hebben we de verkeerde insteek gekozen, deze aannames hadden we beter moeten checken. Het hoort allemaal bij journalistiek - en helemaal bij een experimenteel avontuur als dit. Voor ons is, net als voor jullie, evengoed alles nieuw.

Toch zijn we ontzettend trots op wat De Correspondent nu al is. Na de crowdfunding hebben we vijf maanden gebouwd aan een platform dat onze ambities helemaal tot hun recht laat komen. Een plek waar correspondenten dossiers over hun belangrijkste thema’s aanleggen. Waar beeld, geluid en video optimaal worden ingezet bij het vertellen van verhalen (en ook ). En waar lezers hun kennis delen, hun favoriete stukken bewaren en zo hun eigen dossiers opbouwen. 

De inhoudelijke rode draad die we hierbij voor ogen hebben, is samen te vatten in twee woorden: Breaking New. In plaats van op breaking news richten wij ons meer op nieuwe inzichten die laten zien hoe de wereld werkt. Nieuws dat, hopen wij, iets langer houdbaar is dan alleen de dag waarop het nieuws is. Ons van correspondent Dick Wittenberg, over de enorme groei van het aantal grensmuren in de afgelopen dertien jaar, is daar een mooi voorbeeld van. 

Wij wensen jullie veel lees- en kijkplezier vandaag. En alle dagen die nog gaan komen natuurlijk. Blijf dan ook vooral elke dag terugkomen, want we hebben nog van alles in petto voor jullie - variërend van nieuwe correspondenten tot nieuwe technische functionaliteiten. (Oh, en mochten jullie twee correspondenten missen: dat klopt. Henk Hofland is nog herstellende van een ziektebed en Alexander Klöpping begint later vanwege een tv-serie die hij momenteel aan het produceren is.)

 

Hoe werkt De Correspondent? Voor wie een indruk wil krijgen van hoe de site werkt, welke functies er in zitten en hoe je correspondenten kunt volgen, geeft uitgever Ernst-Jan Pfauth een rondleiding. Lees hier de rondleiding van Ernst-Jan.